Twee actoren betrokken bij de screeningprocedure

Sinds 1 januari is onze dienst Screening-Clearance niet alleen meer belast met de uitvoering van de 'screening' van personen, maar met het volledige proces van veiligheidsverificatie dat voordien werd beheerd door de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO). De dienst Screening-Clearance werkt samen met de Directie van de financiën om zijn facturen naar de klanten te sturen. 

Deux acteurs impliqués dans la procédure de screening

Op 1 januari 2024 heeft de Federale Politie het beheer van de veiligheidsverificaties of screenings overgenomen, overeenkomstig de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie, de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten, veiligheidsadviezen en de publiek gereguleerde dienst, zoals gewijzigd door de wet van 7 april 2023.  

Onze dienst Screening-Clearance is dus niet alleen meer belast met de uitvoering van de screening maar met het volledige proces van veiligheidsverificatie dat voordien werd beheerd door de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO). 

De FOD Binnenlandse Zaken was trouwens verheugd over de goede samenwerking met de dienst Screening tijdens de festiviteiten van 21 juli. "De screeningprocedure is zeer goed verlopen. Er is duidelijk sprake van een positieve en efficiënte evolutie in dit soort procedures. De leden van jullie team en alle betrokken inlichtingendiensten hebben blijk gegeven van een indrukwekkende efficiëntie en een snel reactievermogen bij de behandeling van onze bestanden"zo verklaarde de dienst Protocol aan de collega's van Screening-Clearance.

Een retributie 

De Federale Politie ontvangt een forfaitaire retributie voor de veiligheidsverificaties die zij uitvoert in partnerschap met de twee inlichtingendiensten, zijnde de Veiligheid van de Staat en de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid van Defensie. 

Heb je twijfels of vragen over een factuur in verband met een screening? Neem gerust contact op met CG.Screening.Retrib@police.belgium.eu.

Wat is een screening?

De screening bestaat uit een omvattend onderzoek naar de antecedenten en de betrouwbaarheid van een persoon. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door verschillende gerechtelijke en politionele databanken aan te wenden. Het doel is te beoordelen of een persoon betrouwbaar is om een kritieke functie of een kritiek beroep (bv. douanier) uit te oefenen en/of om toegang te krijgen tot gevoelige infrastructuur (bv. de veiligheidszone van een luchthaven). De screening heeft betrekking op tal van sectoren, voorafgaand aan de aanwerving van alle of een deel van hun werknemers. De belangrijkste zijn de luchthaven-, haven-, energie-, douane-, militaire, gevangenis- en banksector. Zo heeft het Directoraat-generaal Luchtvaart bijvoorbeeld een screening opgelegd voor de bagageafhandelaars die in een luchthaven werken. 

Meer informatie ...