Onderzoek naar meerdere GPS-diefstallen uit tractoren in Oost-Vlaanderen

Sinds midden juli 2024 zijn er in Oost-Vlaanderen tien inbraken bij landbouwers gemeld waarbij de GPS-toestellen van tractoren gestolen werden. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen en het parket Oost-Vlaanderen voeren een onderzoek naar deze diefstallen. Ze vragen om nuttige informatie te melden en aan de landbouwers om aandachtig te zijn en te zorgen voor beveiliging.

Onderzoek naar meerdere GPS-diefstallen uit tractoren in Oost-Vlaanderen

Op 11 juni 2024 deed zich een eerste feit voor in Waarschoot, waarbij vijf GPS-toestellen werden gestolen. Vanaf 14 juli tot op heden hebben de dieven nog op tien locaties toegeslagen in Assenede, Evergem, Aalter, Lievegem en Eeklo. In totaal zijn er een 25-tal GPS-toestellen ontvreemd.

De dieven proberen, meestal ’s nachts, ongezien bij de tractoren te geraken en stelen vaak het volledige GPS- en navigatiesysteem, waarvan de kostprijs tot in de duizenden euro's loopt. Deze GPS-toestellen zijn belangrijk voor de landbouwers, ze laten hen toe om heel nauwkeurig (geautomatiseerd) op het veld te werken en de voortgang op te volgen. In sommige gevallen sloegen de dieven toe tijdens een korte pauze, wat erop kan wijzen dat ze mogelijks eerst op de uitkijk staan. Ook werd er in enkele gevallen een drone in de omgeving opgemerkt.

De FGP Oost-Vlaanderen voert in opdracht van het parket Oost-Vlaanderen een onderzoek naar deze diefstallen.

De medewerking van de landbouwers wordt gevraagd om mee deze plaag een halt toe te roepen: 

  • Verwijder de GPS-installatie uit de tractor wanneer je er niet mee rijdt, ook bij een korte pauze!
  • Zet de tractor op een beveiligde plaats, voorzien van de nodige afsluiting.
  • Plaats een detectie-alarm op het erf; wees aandachtig voor de verschillende mogelijkheden tot benadering.
  • Breng op je toestel identificatiegegevens aan die niet kunnen verwijderd worden. Dit maakt het moeilijker verkoopbaar en is een hulp om het je terug te bezorgen.
  • Sla regelmatig de gegevens van je GPS extern op. Als deze gestolen wordt, ben je niet alle data kwijt.

 

Alle nuttige informatie is welkom bij de politie.

Labels