Het opladen van je toestellen is niet zonder risico ...

Misschien heb je al eens je telefoon, tablet of laptop opgeladen in een luchthaven, winkelcentrum of station? Het lijkt misschien een onschuldige handeling, maar er zijn risico's aan verbonden. We herinneren je aan enkele regels voordat je op vakantie vertrekt. 

Telefoon vakantie

"Hoewel vakantie synoniem is met zorgeloosheid, is het ook synoniem met waakzaamheid, een woord dat je nooit mag vergeten wanneer je elektronische toestellen gebruikt", zegt commissaris Christophe Axen, specialist in cyberveiligheid bij de Federale Gerechtelijke Politie van Luik. 

Nu veel mensen naar de zon vertrekken via openbare plaatsen zoals stations of luchthavens, willen we je waarschuwen.

Aangezien onze elektronische toestellen een belangrijke plaats in ons leven hebben gekregen, is de verleiding groot om ze meteen weer op te laden als hun batterij leeg is. En dat is waar de valkuil kan zitten. "Je toestellen opladen op een openbare plaats houdt risico's in", stelt onze commissaris. 

De FBI zelf waarschuwt reizigers: cybercriminelen gebruiken USB-aansluitingen op openbare plaatsen om je gegevens te bemachtigen, malware te installeren of je toestellen te blokkeren. Het fenomeen heeft een naam: 'juice jacking' of 'hacking via oplader'.

Enkele tips

"Het beste advies is om altijd je eigen oplader te gebruiken, gekocht bij een betrouwbare leverancier, rechtstreeks op een standaard stopcontact", legt onze expert uit.

Een andere oplossing is het gebruik van een externe batterij. "Ze zijn betaalbaar en je kunt ze overal meenemen. Let wel op met de capaciteit (niet meer dan 27 000 milliampère/batterij) opdat ze kunnen worden meegenomen in het vliegtuig."

Als je toch beslist om een USB-poort te gebruiken, let er dan op dat je de optie 'Alleen opladen' selecteert en niet 'Gegevens delen' of 'Dit toestel vertrouwen'. 

Je kunt ook een 'data blocker'-adapter kopen om gegevensoverdracht in de USB-kabel te blokkeren, of kiezen voor de draadloze oplaadpunten Qi of MagSafe. Er is dan geen enkele gegevensoverdracht mogelijk.

Telefoon oplader
Luchthaven reiziger

Andere voorzorgsmaatregelen 

Vergeet ook niet dat er risico's zijn als je openbare wifi gebruikt. Als je het toch wilt doen, is het aan te raden om een VPN te gebruiken. Maar met de afschaffing van roaming in Europa is het nog steeds beter om je 4 of 5G dataverbinding te gebruiken.

Tot slot is verlies of diefstal ook altijd mogelijk. Vergeet dus niet om foto's te maken van je belangrijke documenten (identiteitskaart, vliegticket, paspoort enz.) en ze op te slaan in een cloud die toegankelijk is via een wachtwoord en multifactorauthenticatie (MFA). Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn!