Cybersécurité : Een valse cheque om je geld afhandig te maken

Naar aanleiding van de maand van de fraudepreventie komt commissaris Olivier Bogaert terug op een methode die gebaseerd is op het gebruik van een gestolen Britse cheque. Wees voorzichtig en aarzel niet om je bank te contacteren! 

Photo de Kenny Eliason sur Unsplash

Onze commissaris komt terug op een techniek die gebaseerd is op een bijzonderheid van het Britse banksysteem. Hij neemt het voorbeeld van Francine die een aanbieding voor een canapé heeft geplaatst op een tweedehandsplatform. Francine krijgt een bericht van Simon, een Belgische student die stage loopt in een bedrijf in Groot-Brittannië. “Hij toont veel interesse in de canapé, vraagt Francine deze voor hem opzij te zetten en zegt ook dat zijn ouders de canapé zullen komen ophalen. Om Francine te overtuigen van zijn goede bedoelingen, stelt hij haar voor het gevraagde bedrag te betalen en vraagt hij haar rekeningnummer”, legt commissaris Bogaert uit.  

Francine is gerustgesteld, temeer omdat enkele dagen later een bedrag van 1480 euro op haar rekening is bijgeschreven … in plaats van de verwachte 480 euro. “Simon contacteert haar opnieuw en legt haar uit dat de boekhoudster van het bedrijf waar hij stage loopt de overschrijving voor hem heeft uitgevoerd, maar dat ze zich vergist heeft. Hij vraagt haar het bedrag terug te sturen via een rekeningnummer dat hij meedeelt.” En hij voegt eraan toe: "snel graag, anders komt ze in de problemen". Francine voert de overschrijving dan ook onmiddellijk uit. Maar enkele dagen later verdwijnt ook de 480 euro van de rekening …  

 

Verzet aangetekend 

Ze krijgt uitleg van haar bank: “Het oorspronkelijk overgemaakte bedrag is afkomstig van een Britse cheque waartegen verzet werd aangetekend omdat ze gestolen was.” 

Bovendien is Francine de teruggestorte 1000 euro kwijt en geeft Simon geen teken van leven meer … Ze besluit daarom klacht in te dienen. “Het onderzoek leert haar dat haar bedrag is verdwenen van de rekening waarop ze het had gestort. Sindsdien is het van de ene naar de andere rekening gegaan en werd het uiteindelijk afgehaald in Rusland.” 

Wanneer je iets verkoopt en iemand uit Groot-Brittannië je contacteert, wees dan voorzichtig en aarzel niet om je bank om advies te vragen. 

 

 Meer weten?