Internationale Hazeldonksamenwerking in 2023: samen tegen grensoverschrijdende criminaliteit

De Hazeldonksamenwerking tussen België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg, opgericht in 2006, werd opgestart om de strijd tegen georganiseerde drugsdistributienetwerken op een grensoverschrijdende manier aan te pakken.

Internationale Hazeldonksamenwerking in 2023: samen tegen grensoverschrijdende criminaliteit

De Hazeldonksamenwerking tussen België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg, opgericht in 2006, werd opgestart om de strijd tegen georganiseerde drugsdistributienetwerken op een grensoverschrijdende manier aan te pakken. Dankzij de gezamenlijke controles en informatie-uitwisseling stijgt de pakkans van drugskoeriers die tussen de verschillende landen reizen. De inwerkingtreding van het Benelux-Politieverdrag op 1 oktober 2023 zorgde bovendien voor nog een beter werkbaar kader voor de politiesamenwerking in de Benelux.

Onder andere de meerdaagse ‘Etoile’-controleacties, gericht op zowel eigen vervoersmiddelen van drugskoeriers als op het openbaar vervoer, leverden mooie resultaten op. In 2023 werden er 4 209 Belgische, Nederlandse, Luxemburgse en Franse politie- en douaneambtenaren gemobiliseerd voor deze acties. De acties omvingen de grondige controle van 11 524 voertuigen, de inspectie van 272 treinen en de inbeslagname van 125 voertuigen. In totaal werden 13 965 personen gecontroleerd, wat leidde tot de arrestatie van 146 personen. Er werd ook heel wat drugs en bijna 600 000 euro in beslag genomen.

Enkele opvallende resultaten:

  • In België kon de Federale Wegpolitie Antwerpen afgelopen jaar beslag leggen op 150 000 euro, verschillende voertuigen met verborgen ruimtes, meer dan 50 kg heroïne, 2kg 3MMC, meer dan 30 kg cocaïne, 1 kg ketamine en meer dan 150 cannabisplanten.
  • In Frankrijk konden Franse douanebeambten een Nederlands voertuig dat een lading van 6,6 kg ecstasy vervoerde onderscheppen op de A22, nabij Neuville-en-Ferrain.
  • In Nederland werd bij een routinecontrole van een Frans voertuig de aanwezigheid van 1 kg cocaïne verborgen in het dashboard ontdekt. Bij verder onderzoek en onder andere door cruciale informatie van de Franse autoriteiten kon nog 2 kg cocaïne worden aangetroffen onder de achterbank van inbeslaggenomen voertuig. Hierbij werden ook 2 personen gearresteerd.
  • De Luxemburgse politie- en douanediensten hebben tijdens de Etoile-acties hun focus gericht naar buitenlandse drugscriminelen die actief zijn in het drielandengebied België, Frankrijk en Luxemburg maar vaak hun verblijfplaats vestigen in de nabijgelegen Franse of Belgische grensgebieden, terwijl ze hun illegale activiteiten voornamelijk in Luxemburg uitvoeren. De Luxemburgse politie en douane hebben zich verplicht om hun samenwerking te intensiveren in het kader van de Hazeldonksamenwerking, met als doel een einde te maken aan de activiteiten van georganiseerde grensoverschrijdende criminaliteit.

De grensoverschrijdende samenwerking tijdens de Etoile-acties is een krachtig signaal naar criminelen toe: geen enkele grens kan dienen als toevluchtsoord voor illegale activiteiten. Naast de concrete inbeslagnames zorgen deze acties ook voor een betere politionele beeldvorming van de drugsproblematiek en voor meer expertise-uitwisseling tussen de collega’s in de verschillende landen. De resultaten tonen de onbetwistbare effectiviteit aan van internationale samenwerking bij het ontmantelen van criminele netwerken die opereren over de grenzen heen, en die verschillende gebieden bestrijken, zoals drugshandel, witwassen van geld en illegale wapenhandel.