Tweede ‘trackathon’ leidt tot arrestatie van voortvluchtige drugscrimineel in Nederland

Op zaterdag 30 december kon een voortvluchtige drugscrimineel, die in april 2023 veroordeeld was tot 10 jaar celstraf, gevat worden door de Nederlandse politie. De man werd gelokaliseerd dankzij de tweede editie van de trackathon, waarbij het Fugitive Active Search Team (FAST) van de Federale Politie samen met bevriende politie- en veiligheidsdiensten en het Openbaar Ministerie op zoek ging naar informatie over een 40-tal voortvluchtigen. Die inn

Tweede ‘trackathon’ leidt tot arrestatie van voortvluchtige drugscrimineel in Nederland

Op 27 april 2023 werd S.G., een Nederlander, door de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor deelname aan een criminele organisatie en illegale handel in verdovende middelen. S.G. was de rechterhand van de leider van de organisatie en had een actieve en ondersteunende rol in de invoer, het wassen, de opslag en de verkoop van cocaïne. Na de uitspraak nam de man de vlucht. Sindsdien stond hij internationaal geseind.  

Toen het FAST van de Federale Politie op 24 november 2023 een tweede editie van haar ‘trackathon’ organiseerde, stond S.G. op de lijst met op te sporen voortvluchtigen. Specialisten van de politie en andere veiligheidsdiensten zochten, samen met het Openbaar Ministerie, een dag lang naar sporen van 40 voortvluchtige criminelen. Met succes: dankzij de toen verzamelde informatie kwam de zoektocht naar S.G. in een stroomversnelling.  

Op zaterdag 30 december 2023 kon het Nederlandse FAST-team, in nauwe samenwerking met de politie van Rotterdam, de voortvluchtige arresteren. Het parket van Limburg vraagt nu zijn uitlevering aan ons land.  

Dat deze drugscrimineel zijn straf niet langer kan ontlopen is het resultaat van een mooie samenwerking, zowel tussen de verschillende veiligheidsdiensten op de trackathon als nadien met de Nederlandse politie. Daarmee is het werk natuurlijk niet gedaan: het FAST-team werkt verder op de informatie die tijdens de trackathon verzameld werd en wil hiermee ook in 2024 nog arrestaties realiseren. Een eerste editie van de trackathon in 2022 leidde uiteindelijk tot 9 arrestaties.