BTW-fraude in een groothandel van voedingswaren voor pitazaken

Brussel, 20/05/2014. - Het Brusselse gerecht heeft aan de BTW-sectie van de Federale gerechtelijke Politie te Brussel (FGP) een dossier toegewezen van een handel in voedingswaren voor pitazaken. Deze firma vertoonde verdachte facturatie- en geldstromen. In de huidige stand van het onderzoek blijkt dat de verschillende circuits in totaal 20 miljoen euro belopen, waarvan 8 miljoen euro verdacht zijn en in verband met de fraude kunnen gebracht worden.

Gisteren, 19 mei 2014, hebben de gespecialiseerde onderzoekers van de FGP Brussel, onder leiding van de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise, de twee zaakvoerders verhoord van deze firma die gevestigd is in de Brusselse agglomeratie. Na meerdere uren verhoor werden deze twee personen voorgeleid bij de magistraat die hun aanhouding heeft bevestigd.

Gespecialiseerde speurders op vlak van BTW fraude, witwassen en fiscale fraude onderzochten via maandenlang intensief onderzoek en verificaties de relaties en de financiële stromen van deze firma met leveranciers en klanten.

Het onderzoek bracht aan het licht dat de afgelopen jaren verschillende fraudesystemen aangewend werden door de verantwoordelijken van deze firma:

  • gebruik van in het buitenland gevestigde spookvennootschappen om voorgewende verkopen naar die landen aannemelijk te maken. Deze praktijk maakt het onder andere mogelijk om de goederen zonder BTW op de Belgische markt te slijten en tegelijkertijd een zwart geldcircuit te creëren;

  • aankopen bij leveranciers van niet aangegeven goederen voor een daarin geïnteresseerd cliënteel;

  • het gebruik van Belgische commerciële structuren waarvan het zakencijfer kunstmatig wordt opgeblazen met als enig doel goederen in het zwart te kunnen leveren aan andere klanten.

Gisteren, 19 mei 2014, werden de betrokkenen in de namiddag overgebracht naar het justitiepaleis waar zij verhoord werden door de magistraat. Na afloop van dit onderhoud oordeelde de onderzoeksrechter dat hij over voldoende elementen beschikte om de twee handelaars van hun vrijheid te beroven.

De leden van de afdeling BTW-fraude van de Federale gerechtelijke politie ontdekken en maken het mogelijk om miljoenen euro's te recupereren die fraudeurs willen onttrekken aan de fiscale administratie en de Staat. Om dit resultaat te bereiken worden, naast in beslagname van cash geld en de blokkering van bankrekeningen, vaak ook hun wagens en onroerende goederen (zowel in België als in het buitenland) aangeslagen.

Labels