Cyberveiligheid: Antivirussoftware, het beste wapen tegen malware

Wordt je toestel snel warm en loopt de batterij snel leeg? De oorzaak zou wel eens de aanwezigheid van malware kunnen zijn. Malware wordt steeds geavanceerder. Vergeet daarom niet om antivirussoftware te installeren.

Cybersécurité : L’anti-virus, la meilleure astuce contre les logiciels malveillants

"Als je smartphone of tablet snel warm wordt of de batterij snel leegloopt, dan zijn ze misschien besmet met malware", waarschuwt commissaris Olivier Bogaert, specialist in cyberveiligheid. ""We hebben niet langer alleen maar te maken met een kleine applicatie die sms'jes met toeslag genereert zonder dat we het weten. Ze vertegenwoordigen wel nog steeds 73% van de gedetecteerde malware." 

Als je storingen opmerkt op je telefoon, bijvoorbeeld nadat je spelletjes hebt geïnstalleerd, is de beste oplossing het resetten van je toestel. "Ter herinnering, ransomware kan je computer ook blokkeren bij het opstarten en losgeld eisen om het toestel te ontgrendelen. En natuurlijk, zodra het geld is betaald, gebeurt er niets meer", aldus onze expert. 

 

Soms gaat de valstrik schuil achter een verzoek om een veiligheidsoplossing te installeren. En zoals op een pc kan deze je toestel volledig blokkeren ... "In Europa zijn we nog relatief gespaard gebleven, omdat we buiten de Play Store, het officiële platform, niet te veel downloaden."

Opgelet voor Zitmo

Andere software die een wildgroei kent: de bankmalware Zitmo die transacties probeert binnen te sluipen. "In het jargon spreken we van 'man-in-the-middle'. De bankapplicatie die je hebt geïnstalleerd, zal worden voorgesteld als een veiligheidsoplossing. En als je een authenticatiecode ontvangt die je moet invoeren tijdens een onlineaankoop zullen de hackers ze met Zitmo achterhalen en de transactie in hun voordeel afronden", waarschuwt Olivier Bogaert.

Een belangrijke tip: vergeet niet om op al je toestellen antivirussoftware te installeren. 

 

Meer weten?