Cyberveiligheid : Slachtoffer van een hacker? Dit zijn onze tips!

Terwijl de maand van de cyberveiligheid verdergaat, geeft commissaris Olivier Bogaert ons opnieuw enkele tips om hackers aan te pakken.

Cybersécurité : Victime d’un pirate ? Voici nos conseils !

Onze cyberveiligheidsspecialist herinnert je aan het gevaar wanneer je een onbeveiligde webpagina bezoekt. Hackers kunnen hier misbruik van maken door je malware te sturen om je gegevens te verzamelen of de controle over je toestellen over te nemen. "Als dat het geval is, moet je snel reageren. Als je computer is aangesloten met een kabel, moet je deze loskoppelen. Als je wifi gebruikt, schakel die dan uit in de instellingen of activeer de 'vliegtuigmodus' op je smartphone. Door tijdelijk niet verbonden te zijn, voorkom je dat je gegevens worden verstuurd", legt Olivier Bogaert uit.

De commissaris verzoekt je ook om een back-up te maken van je persoonlijke bestanden (foto's, video's, documenten enz.). "Als je vóór een binnendringing geen back-up van je gegevens hebt gemaakt, kan de malware zichzelf opnieuw installeren omdat deze aanwezig is in de back-up. We verzoeken je daarom om deze back-up eens per week te maken door gebruik te maken van een externe harde schijf." 

 

Het noodzakelijke antivirusprogramma

Een andere tip is om je apparaten volledig te scannen met antivirussoftware. "We nodigen je uit om de site av-test.org te raadplegen, die informatie geeft over de meest betrouwbare tools door middel van regelmatige analyses. En wanneer je een antivirusscan uitvoert, gebruik dan je toestel niet en wacht op de resultaten. Als er een probleem wordt gedetecteerd, volg dan de instructies van je tool om de gedetecteerde inhoud te verwijderen."

Tot slot, als je het slachtoffer bent van malware, is het nuttig om je apparaat te resetten. "Alle toepassingen en bestanden worden verwijderd, waardoor de activiteit ervan kan worden geblokkeerd. Deze actie is echter alleen mogelijk wanneer je over een back-up van je gegevens beschikt", besluit onze commissaris. 

 

Meer weten?