De Rookies in actie bij de Directie van de speciale eenheden (DSU)

Als laatste ‘actieve’ stagedag bezochten de Rookies de Directie van de speciale eenheden (DSU), die bij jongeren altijd tot de verbeelding spreken. Voor de stagiairs werd een tipje van de sluier rond het ‘mysterie’ achter de eenheden opgelicht. 

De Rookies in actie bij de Directie van de speciale eenheden

Op woensdag 31 mei spraken de Rookies af in het complex Géruzet voor hun laatste activiteit van de inleefstage. Uiteraard zijn er nog de nationale feestdag, waar ze zowel tijdens het defilé als op het politiedorp aanwezig zullen zijn, en het slotmoment begin september. DSU was echter de laatste directie van de Federale Politie die ze een hele namiddag zouden ontdekken.

De groep werd opgesplitst per taalgroep. Terwijl de ene groep geïntroduceerd werd in de organisatie en de werking van DSU in blok L, werd de andere groep aan een observatieopdracht onderworpen in het trainingscentrum van de Speciale Eenheden (P2).

Et puis vint le moment de passer à l’action. Les néerlandophones durent d'abord chercher leur chemin dans la black box, avant de descendre du toit de la "boîte" jusqu'au rez-de-chaussée au moyen d’une corde. Pendant ce temps, les Rookies francophones préparaient une simulation d’assaut dans une maison.

Daarna zetten ze een helm op die hen moest beschermen tegen een ‘verdwaalde’ Airsoft-kogel. Onder begeleiding van enkele DSU-leden voerden ze de tactische oefening uit: eerst de collega van de Lokale Politie (een pop) in veiligheid brengen om daarna het huis te doorzoeken naar de mogelijke daders. Na een korte pauze werd er gewisseld.

Eerste hoofdcommissaris Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de Federale Politie, vergezeld van twee raadgevers: eerste hoofdcommissaris Alwin Lox en adviseur Florian Baetens, woonde de activiteit bij. Hij bedankte tussen de activiteiten door de Rookies en de medewerkers zowel van DSU als van de Directie van de communicatie (CGC) voor de medewerking aan dit project.

Als slot kregen de Rookies nog de kans om het materieel van de Speciale Eenheden te bezichtigen: de interventiewagen, de verschillende types wapens, hun uitrusting …

Rookies DSU

Si le stage d’immersion en soi est terminé, il est toutefois encore trop tôt pour se dire au revoir. Les premières sélections pour le défilé de la Fête nationale auront lieu le 10 juillet ; les répétitions, quant à elles, auront lieu les 18, 19 et 20 juillet. Celles et ceux qui n’auront pas été sélectionnés pour le défilé seront invités à participer au Village Policier le 21 juillet, afin de faire un peu de publicité pour le projet Rookies.

Début septembre, une toute dernière rencontre sera organisée afin de permettre à la deuxième promotion des Rookies de prendre définitivement congé.

Labels