De Rookies op ontdekking bij de Coördinatie- en steundirectie van Brussel

Onze jonge stagiairs en stagiaires van de tweede editie van het 'The Rookies'-project van de Federale Politie trokken op 8 en 15 maart naar de Coördinatie- en steundirectie (CSD) van Brussel. We hebben de activiteiten bewust over twee halve dagen gespreid om de jongeren beter onder te dompelen in de Communicatie- en informatiedienst van het arrondissement (SICAD) en het interventiekorps (CIK). 

Rookies CSD

De organisatoren bedachten een scenario om de Rookies alles bij te leren over de verschillende eenheden van de CSD: 

De Communicatie- en informatiedienst vernam dat een groep betogers de rust verstoorde aan de Pechèretuin achter het Polis Center. De dispatching nam contact op met het interventiekorps dat een eerstelijnsinterventiepatrouille ter plaatse stuurde. Om een duidelijker beeld te hebben van de situatie en ter ondersteuning van het interventiekorps, werd een droneteam ingeschakeld. Dit team verspreidde waarschuwingen aan het adres van de betogers om de plaats te verlaten, wat ze weigerden. Daarom was het nodig de hulp in te roepen van de sectie Ordehandhaving die verschillende aanhoudingen heeft verricht 

Voor een vlot verloop van de activiteiten hebben we de jonge stagiairs en stagiaires in zes tweetalige groepjes opgesplitst. Op 8 maart maakte de helft van de Rookies kennis met het werk van de leden van het interventiekorps, terwijl de andere helft alles te weten kwam over de Communicatie- en informatiedienst van het arrondissement (SICAD). Op 15 maart wisselden de groepen zodat iedereen zich volledig kon onderdompelen in de verschillende eenheden van de CSD Brussel. 

Interventiekorps 

Een vijftiental Rookies begonnen hun activiteiten aan de zijde van het interventiekorps. Tijdens een soort van rollenspel konden ze om beurten in de huid kruipen van een betoger, een eerstelijnspolitieagent en een lid van een 'Protecop'-ordehandhavingsteam. 

De Rookies leerden zo hoe politiemensen bij bepaalde betogingen ingrijpen. Om de ordeverstoorders te kalmeren, passen ze immers verschillende technieken toe op verschillende niveaus. Eerst sturen ze eerstelijnspolitieagenten samen met een drone ter plaatse om een duidelijker beeld te hebben en waarschuwingen te verspreiden. Als dat niet volstaat, dan grijpt het ordehandhavingsteam op het terrein in. 

De zeer enthousiaste Rookies konden niet alleen in gesprek gaan met politiemensen. Ze trokken ook kogelwerende vesten aan en leerden hoe ze een fouillering op het terrein moeten verrichten en een telescopische wapenstok moeten gebruiken. 

SICAD 

Op hetzelfde moment maakten de vijftien andere Rookies in de SICAD kennis met het Arrondissementeel informatiekruispunt (AIK). Een aantal van hen kreeg als opdracht om informatie over de organisatoren van de betoging op te zoeken. 

Ondertussen zag een andere groep Rookies in het Communicatie- en informatiecentrum (CIC) de calltakers in volle actie en leerden ze hoe de verkeerscontrolecamera's worden gebruikt. 

Tot slot ging de laatste groep naar de dispatching om het CIK te helpen tijdens zijn interventie aan de Pechèretuin. 

Daarna keerden de Rookies trots huiswaarts met een getuigschrift op zak als beloning voor hun inzet tijdens de activiteiten. 

We maken van de gelegenheid gebruik om alle teams van de CSD te bedanken omdat ze deze twee namiddagen mogelijk hebben gemaakt. 

Volgende afspraak voor de Rookies op 29 maart bij de Directie van de technische en wetenschappelijke politie (DJT). 

Labels