Veilig Surfen : Valse websites om malware te introduceren

Een onderzoeker heeft de aandacht gevestigd op een valstrik die door hackers wordt gebruikt: de oprichting van valse websites van grote merken of overheidsdiensten. Het doel is zoals zo vaak om malware te laten binnendringen in je smartphone.

Photo by Maxim Ilyahov on Unsplash

Naast het gebruik van e-mails die inspelen op urgentie, heeft een onderzoeker van het bedrijf ESET de aandacht gevestigd op een verontrustend fenomeen: het creëren van valse websites. "Op de pagina ziet de bezoeker links. Door erop te klikken, wordt er discreet software geïnstalleerd. Via die sites verzoeken hackers bezoekers ook om een toepassing te installeren waarmee zij bijvoorbeeld hun fysieke activiteit kunnen volgen", legt commissaris Bogaert van de Federal Computer Crime Unit uit.

Om erachter te komen of onze smartphone is geïnfecteerd met malware, geeft de onderzoeker ons een aantal signalen om op te letten. "Het eerste is de batterij die zeer snel leegloopt maar ook het gegevensverbruik dat explosief toeneemt terwijl onze surfgewoontes niet veranderd zijn."

Bewaar je gegevens!

Het komt ook voor dat je apps zich vreemd gedragen, zoals problematisch opstarten of onmiddellijk afsluiten. "Bovendien verschijnen er meldingen van onverwachte fouten." Wanneer je je geschiedenis van naderbij bekijkt, zie je misschien ook oproepen of sms'en naar buitenlandse nummers ...

Commissaris Bogaert deelt zijn tips met jou. "Controleer of het systeem en de apps up-to-date zijn. Als je smartphone het gebruik van een geheugenkaart toestaat, kun je belangrijke gegevens daarop opslaan of gebruikmaken van de cloud die bij je account hoort. Aarzel ook niet om beveiligingssoftware te installeren waarmee je bedreigingen kunt opsporen."

 

Meer weten?