Wees voorzichtig met de toestemmingen die je aan apps geeft
Op de dag van de gegevensbescherming benadrukken we het belang om de gegevens te beperken die je naar de apps van je telefoon stuurt. Op 'toestaan' drukken zonder te letten op wat je valideert, kan risico's met zich meebrengen.

Volgens de laatste cijfers van de GSM Association heeft meer dan de helft van de wereldbevolking een smartphone, dat zijn meer dan 4,6 miljard mensen. Hoe zit het dan met de bescherming van persoonsgegevens en de verzameling ervan, met name door apps? Op de dag van de gegevensbescherming gaan we dieper in op deze problematiek.
Verzoeken die niet altijd nodig zijn
Voordat je een app installeert of gebruikt, wordt je gevraagd toegang te verlenen tot bepaalde informatie, zoals je foto's of locatie. De cyberbeveiligingsonderzoekers van NordVPN analyseerden daarom de vereiste toestemmingen voor de top vijf apps in 18 categorieën. Ze stelden vast dat "87% van de Android-apps en 60% van de iOS-apps om toestemmingen vroegen die niet nodig zijn voor de functies die ze bieden".
Er zijn verschillen afhankelijk van het besturingssysteem. "Op Android vragen apps voor sociale netwerken, berichten, navigatie, business en dating gemiddeld de meeste toestemmingen. Wat onnodige toestemmingen betreft, zijn apps voor sociale netwerken, lifestyle, navigatie, gezondheid en fitness en reizen het meest veeleisend."
En voor iOS: "Apps voor gezondheid en fitness, sociale netwerken, navigatie, dating en lifestyle vragen gemiddeld de meeste toestemmingen. Daarnaast vragen apps voor gezondheid en fitness, sociale netwerken, navigatie, het weer en onderwijs de meeste onnodige toestemmingen."
Meldingen bovenaan
De onderzoekers van Cybernews hebben op hun beurt een onderzoek uitgevoerd, gebaseerd op de 50 populairste apps. Bovenaan de lijst van apps die de meeste toestemmingen vragen: MyJio: For Everything Jio, erg populair in India, gevolgd door WhatsApp, Truecaller, Google Messages, WhatsApp Business, Facebook en Instagram.
De meest gevraagde toestemming door apps blijft die voor meldingen. Ze lijken misschien onschuldig, maar brengen een risico met zich mee, namelijk ongewenste reclame of zelfs frauduleuze links ... Daarna volgen de gevraagde toestemmingen voor toegang tot opslag, camera en microfoon. Die voor toegang tot je locatie en contacten komen ook vaak voor.
Weiger toestemmingsverzoeken meteen
Voordat je een app installeert, vraag je jezelf dus af of je alle informatie met de app moet delen. Personen met kwade bedoelingen zouden de gedeelde parameters immers kunnen misbruiken, vooral omdat de meeste gebruikers de neiging hebben om alle toestemmingen automatisch te verlenen zonder te letten op mogelijke gevaren. Het is daarom aan te raden toegangsverzoeken meteen te weigeren en in plaats daarvan de instellingen geleidelijk aan te passen indien nodig.
Verwijder ook regelmatig overbodige apps, controleer de toestemmingen van de apps op je telefoon en voer updates uit. En als je nieuwe apps downloadt, doe dat dan uit officiële stores.