“Waardering motiveert!”

Vandaag, op Secretaressedag anno 2022, zetten wij Sigrid Collijns in de kijker én in de bloemetjes. Sigrid is sinds jaar en dag een vertrouwd gezicht – en een vertrouwde stem – van het Stressteam van de Federale Politie. Met haar 40 (!) jaar ervaring en engagement bij het Stressteam kan Sigrid het weten: “Waardering motiveert!”

Op deze secretaressedag wordt Sigrid ook in de bloemetjes gezet door niemand minder dan haar dochter Shanna, juriste bij de Directie van het personeel (DRP), cel Beroepsrisico’s.

Op deze secretaressedag wordt Sigrid ook in de bloemetjes gezet door niemand minder dan haar dochter Shanna, juriste bij de Directie van het personeel (DRP), cel Beroepsrisico’s.

 

Secretaresse, office manager, personal assistant … What’s in a name? Wat houdt je functie in?

Sigrid Collijns: “Zeg maar ‘bestuursassistente’. Bij het Stressteam krijgt dit een heel specifieke invulling. Tijdens de kantooruren ben ik het aanspreekpunt voor collega’s die naar aanleiding van een crisisincident een beroep doen op het Stressteam. Ik maak een eerste, snelle afweging van de hoogdringendheid en schakel een psycholoog of maatschappelijk assistent in.”

 

Je bent begonnen als secretaresse in 1982, indertijd bij de rijkswacht, en sinds 1993 werk je op de dienst die geëvolueerd is tot het huidige Stressteam. Wat is de meest markante evolutie in je job?

(kordaat) “Het directe contact met de mensen, dat mis ik meer en meer door de toename van mails en andere digitale tools. Ik betreur die evolutie toch een beetje. Zeker als aanspreekpunt voor collega’s die hulp vragen vind ik sociaal contact belangrijk. Zonder is het is moeilijker om een situatie in te schatten.

Algemeen kan ik ook stellen dat ik vroeger meer om handen had met ‘pure’ personeelsadministratie, zaken die nu voor een stuk door de centrale personeelsdirectie zijn overgenomen (Sigrid haar dochter Shanna is trouwens werkzaam bij de Directie personeel (DRP), cel Beroepsrisico’s, red.). Vandaag ben ik meer bezig met afspraken vastleggen, vergaderingen organiseren en de permanenties regelen want het Stressteam is 24/7 bereikbaar.”

 

Bij het Stressteam word je geconfronteerd met de minder leuke kanten van politiewerk. Is er daarin een evolutie merkbaar?

“Wij bieden vaker steun bij burn-outs en trauma’s die voortvloeien uit crisisincidenten zoals geweldsfeiten tegen politiemensen, of interventies naar aanleiding van een verkeersongeval waarbij kinderen betrokken zijn. Als het Stressteam een graadmeter is, dan durf ik toch stellen dat er de laatste jaren meer agressie in de maatschappij is, en meer stress op de werkvloer.”

 

Laten we het over vrolijkere onderwerpen hebben: hoe vaak heeft jouw baas je gevraagd om koffie te zetten?

(lacht) “Nooit eigenlijk! Ik heb altijd het geluk gehad om een baas te kennen die veel respect toont. Bij ons luidt de stelregel: wie ‘s morgens als eerste toekomt, die zet koffie. First come, first serve. Idem voor wie het laatste kopje uit de thermos neemt. Koffie is een gedeelde verantwoordelijkheid; mijn bazen zijn die nooit uit de weg gegaan.”

 

Wat zijn de kwaliteiten van een goede leidinggevende?

“Bovenal, het uiten van waardering en respect. Om de brug te slaan met secretaressedag: ik kan me niet herinneren dat mijn baas ooit een jaar een kleine attentie heeft overgeslagen. Waardering motiveert, natuurlijk niet alleen op secretaressedag.

Welke andere kwaliteiten? Zeker niet achter een gesloten deur zitten maar zich betrokken tonen, de dingen duidelijk kunnen stellen en open kaart durven spelen bij problemen. En die mails… die kunnen toch een zekere afstandelijkheid in de hand werken. Da’s een valkuil voor leidinggevenden. En ik heb een hekel aan favoritisme! Iedereen gelijk voor de wet!” (lacht)

 

En wat zijn de kwaliteiten van een goede secretaresse ?

“Niet 100 maar 200 procent discretie. Polyvalent en flexibel zijn, maar tegelijk je grenzen stellen. En voorts de kwaliteiten die volgens mij ook eigen zijn aan de ‘goede leidinggevende’, want het moet van twee kanten komen: waardering en respect tonen voor je leidinggevende. En ook ten aanzien van je collega’s! Voor mij zijn wederzijds respect en onderlinge betrokkenheid de fundamenten van een goede werksfeer. Van daaruit kan een team mooie dingen realiseren.”

 

Sigrid, ‘tram 6’ is intussen gepasseerd maar je weet van geen ophouden. In 2023 sla je misschien de boeken toe en komt je plaats open. Hoe zou je iemand overtuigen om voor de job van secretaresse bij het Stressteam te solliciteren?

“Goh, je komt terecht in een heel tof team met een goede leiding. Ben je sterk in organisatie? Ben je polyvalent en stressbestendig – positieve stress heeft mij altijd gemotiveerd! – en sta je sterk in je schoenen? Ben je sociaal en contactvaardig? Gooi dan je drempelvrees maar overboord!

Ik heb altijd een broertje dood gehad aan routine en eentonigheid. Ik vind variatie en ‘elke dag iets anders’ net heel aantrekkelijk en uitdagend. Variatie is zeker een pluspunt bij het Stressteam. En je kan heus wel groeien in je job. Mijn jobinhoud strookt niet met het beeld van een secretaresse die louter bevelen uitvoert en dag in dag uit hetzelfde doet. Dus je moet toch een beetje ‘multitasker’ zijn!” (lacht)

 

 

Interesse in een job als burger bij de politie?

Wist je dat ongeveer 20% van het politiepersoneel tewerkgesteld is in een burgerfunctie (de zogenaamde ‘CALog-personeelsleden’)?

Van jurist, IT-consulent tot secretariaatsmedewerker, ontdek de administratieve, ondersteunende of technische functies op Jobpol.be.

https://www.jobpol.be/jobs-als-burger-calog

 

Labels