Vier nieuwe patrouillevaartuigen voor de Scheepvaarpolitie plechtig gedoopt

Vandaag vond aan Het Steen in Antwerpen de officiële doopceremonie van vier nieuwe patrouillevaartuigen voor de Federale Scheepvaartpolitie plaats. De vaartuigen werden tijdens een formele plechtigheid gedoopt door vier doopmeters: Annelies Verlinden, Ine Van Wymersch, Emmanuelle Vandamme en Véronique Cnudde. Hun rol als doopmeter symboliseert de bescherming van zowel de bemanning als het vaartuig, een wereldwijde maritieme traditie. 

Doop

Voor het eerst in haar 25-jarige geschiedenis kocht de Scheepvaartpolitie vier nieuwe patrouillevaartuigen – uitgerust met de meest moderne communicatie- en radarmiddelen – volledig in eigen beheer aan.  

De vaartuigen worden ingezet op de Belgische binnenwateren en opereren vanuit Gent, Hasselt, Bergen en Luik. Ze zullen instaan voor de controle van zowel de pleziervaart als de professionele binnenvaart en zeeschepen. Daarnaast zullen de vaartuigen ook een belangrijke ondersteunende rol spelen bij de taken van andere partners en in het kader van internationale politieoperaties.  

In het maritieme milieu is het een zeer belangrijke traditie dat schepen gedoopt worden voor ze worden ingezet. Met deze ceremonie, waarbij een fles champagne wordt stukgeslagen aan de romp van het schip, wenst de doopmeter het schip en haar bemanning een behouden vaart.  

De eer om doopmeter te zijn van de vier nieuwe patrouillevaartuigen komt ditmaal toe aan vier vrouwen die elk een belangrijke link hebben met de Scheepvaartpolitie:  

  • Meter van de SPN 23: Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, wiens handtekening de aankoop van deze vaartuigen definitief maakte; 
  • Meter van de SPN 24: Véronique Cnudde, inspecteur-generaal van het departement régulation et règlementation du transport bij SPW Mobiliteit en Infrastructuur; 
  • Meter van de SPN 25: Emmanuelle Vandamme, voorzitter van de FOD Mobiliteit en Vervoer; 
  • Meter van de SPN 26: Ine Van Wymersch, nationaal drugscommissaris. 

 

Deze doop symboliseert de op ‘partnerschap’ gerichte werking van de Scheepvaartpolitie. Als enige watergerelateerde eerstelijnspolitiedienst zijn we actief op de Noordzee, in de havens en op alle waterwegen van ons land “, aldus Dirk Van Nespen, directeur Scheepvaartpolitie.   

Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden: “Zoals het hoort hebben we vandaag een eeuwenoude maritieme traditie verdergezet. De doop van vier nieuwe vaartuigen van de Scheepvaartpolitie door het stukslaan van een fles. Scherven brengen wel degelijk geluk in dit geval. Het is bovendien met trots dat ik het meterschap van de SPN 23 heb aanvaard. Een veilige vaart en steeds een behouden tussenkomst van alle onze specialisten die dagelijks het water opgaan om hun opdrachten uit te voeren, staan voorop. Ik ben verheugd dat ik als minister van Binnenlandse Zaken heb kunnen bijdragen aan deze belangrijke versterking en modernisering van de vloot van de Scheepvaartpolitie.” 

Vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee, Paul Van Tigchelt: “De haven van Antwerpen wordt steeds meer een versterkte burcht. Onder andere dankzij de installatie van het Havenbeveiligingskorps en de versterking van de Federale Gerechtelijke Politie zijn er veel meer ogen op het terrein en is er veel meer recherchekracht. Criminele organisaties die drugs verhandelen, beginnen dat steeds meer te voelen. Zij zoeken echter altijd de weg van de minste weerstand. Daarom verruimen we onze blik naar onder andere de kleinere havens en de binnenvaart. Dankzij deze vier gloednieuwe patrouilleschepen voor de binnenwateren kunnen we ook daar veel meer controleren op verdachte activiteiten.”  

Labels