Veertiende editie van het Politiedorp op het Poelaertplein in Brussel

Op dinsdag 21 juli heeft de geïntegreerde politie het genoegen u uit te nodigen voor de veertiende editie van haar politiedorp op het Poelaertplein te Brussel.

Ter ere van onze nationale feestdag zullen talrijke diensten van de federale en lokale politie u verwelkomen in een feestelijke en ontspannen sfeer.



Het politiedorp vindt plaats op het Poelaertplein te Brussel en is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Hieronder vindt u alle stands en demonstraties die voor het publiek toegankelijk zijn.

Lokale recherche, klimmuur en het touwenparcours

Op deze stand wordt er drugspreventie gegeven.

De anti-overvalbrigade van de lokale politie Brussel HOOFDSTAD Elsene toont foto's van enkele controleacties.

Avontuur verzekerd voor jongeren tot 16 jaar op de klimmuur en het touwenparcours.

Directie van de Luchtsteun: helikopter in static show

De Directie van de Luchtsteun van de federale politie stelt je een helikopter McDonnell Douglas 902 voor, waarmee hij dagelijks opdrachten uitvoert in het kader van gerechtelijke dossiers, het opsporen van vermiste personen, openbare veiligheid of in verband met verkeer of milieu.

Kinderen mogen plaatsnemen in de helikopter voor een foto en zich even een echte piloot wanen.

Les enfants peuvent se laisser photographier dans l'hélicoptère.

Technopreventie: samen veilig tegen inbraken

De politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene verschaft je graag deskundige uitleg over de veiligheidssystemen om jouw woning tegen diefstal te beschermen.

Zij geven uitleg over de verschillende soorten sloten voor deuren en ramen en over het belastingsvoordeel gelinkt aan de installatie van een alarmsysteem.

Directie van de openbare veiligheid

De Directie van de openbare veiligheid van de federale politie geeft aan de hand van foto's uitleg over enkele van haar missies.

Samen actief voor veilig verkeer

Politiemensen van de verkeersdienst van de lokale politie Brussel HOOFDSTAD Elsene leggen de werking van hun dienst uit en geven informatie over radarcontroles in Brussel.

Daarnaast kan je jouw kennis van de wegcode aan een computer testen.

Je krijgt ook informatie over de nieuwe verplichtingen inzake het dragen van motorkledij.

Behendigheidspiste

De directie verkeer van de lokale politie Brussel HOOFDSTAD Elsene legt een behendigheidspiste aan voor kinderen van 6 tot 12 jaar waarop ze op een ludieke manier kunnen kennismaken met de basisregels van de wegcode.

Demonstraties sproeiwagen

Met demonstraties toont de dienst Gespecialiseerde Interventie (GIS) van de federale politie wanneer en hoe de sproeiwagen ingezet wordt bij de ordehandhaving. De hele dag worden er demonstraties gegeven van een schietoefening op schijf door de sproeiwagen.

Child Focus

Child Focus, de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen, is één van de externe partners van de federale politie en is eveneens aanwezig. Child Focus geeft meer uitleg over haar dagelijkse taken en missies en deelt gratis ID-armbanden uit aan kinderen. Zij stelt ook een gamma brochures ter beschikking van het publiek met o.a. preventietips en advies.

Centrale gedeelte Poelaertplein: Old meets new

Maak kennis met Alfred Algoet, een rijkswachter die in WO I de Duitse bezetter bespioneerde voor het Belgische leger. Samen met hem kan je een reis doorheen de tijd maken en ontdekken wat een evolutie de politie heeft doorgemaakt sinds WO I.

Je kan deze evolutie ontdekken in vier verschillende standen: voertuigen, uitrusting, technieken en opleiding.



Voertuigen

Tijdens WO I waren voertuigen nog een zeldzaamheid. De politie verplaatste zich in die tijd meestal te voet of te paard. Sinds de jaren '30 begon de politie met de aankoop van voertuigen.

In deze tijd neemt het verkeer op de wegen sterk toe, wat helaas ook meer ongevallen met zich meebracht.

Hier kan je een enscenering zien hoe de politie in die tijd een ongeval afhandelde en enkele voertuigen 'uit de oude doos' in static show.

De collega's van de Scheepvaartpolitie geven meer uitleg over hun dagelijkse werk.

Je hebt ook de mogelijkheid om plaats te nemen in één van hun boten, een zogenaamde RHIB (Rigid Hull Inflatable Boat).

Uitrusting

Vanaf 1950 wil de politie een adequate uitrusting. Zij krijgen nieuwe uitrustingsstukken maar zoals je in de stand kan zien is er nog een lange weg te gaan tot het uniform dat de politie vandaag draagt.



Technieken

Vandaag beschikt de politie over de meest geavanceerde technieken om te communiceren en om misdaden op te lossen. Maar over welke middelen beschikte de politie vroeger? Kom het ontdekken in de stand over de geschiedenis van de technieken waar je de nodige uitleg krijgt van de collega's van de Technische en Wetenschappelijke politie en van de collega's van onze ICT-afdeling.

Wie wil, kan ook zijn vingerafdrukken laten nemen.



Opleiding en aanwerving

In de jaren '70 werden de eerste vrouwen aangeworven bij de politie, bij de rijkswacht was dit pas in 1981.

In het begin hielden zij zich enkel bezig met de 'sociale' taken maar vandaag voeren vrouwen dezelfde taken uit als mannen. Ook op carrièrevlak hebben de vrouwen binnen de politie tegenwoordig dezelfde kansen als hun mannelijke collega's. Een fotoreportage illustreert de evolutie van de vrouw binnen de politie.

De politie van de toekomst

Nu is het aan jou om aan de slag te gaan. Hoe zal de politie verder evolueren? Wat zullen hun taken in de toekomst zijn? Hoe zal hun uniform eruit zien?

Ga naar de tent van de toekomst om jouw visie op de politie van morgen te tekenen en krijg een mooie badge als souvenir aan deze reis doorheen de tijd.

Labels