Oplichting van liefdadigheidsinstellingen

De IT-verantwoordelijke van een Brussels ziekenhuis stuurde me een kopie van een mail waarin een Duitse firma haar gedeclasseerde computers aanbiedt en vroeg me de kwaliteit van dit aanbod te onderzoeken.

Als u deze rubriek regelmatig volgt, weet u ongetwijfeld dat internetoplichters een levendige fantasie hebben. De lijst van producten die u worden aangeboden is bijna eindeloos, gaande van gsm's tot voertuigen en rashonden. Kortom, al wat u kan interesseren, kan met oplichterij gepaard gaan.

In dit geval is het echter interessant stil te staan bij de inhoud van deze mail.

In eerste instantie omdat hij eerder gericht is op een organisatie dan op een persoon. Ieder van u die betrokken is bij het beheer van een liefdadigheidsinstelling weet wel hoe moeilijk het is een budget sluitend te maken.

Wanneer zich dan een dergelijke buitenkans voordoet, wordt onze gevoelige snaar geraakt en wijkt ons wantrouwen. Verder is ook de herkomst van de mail eigenaardig: Duitsland.

Mails afkomstig van zogenaamde Europeanen die in Afrika of in een voormalig Oostblokland verblijven, trekken logischerwijs vaak uw aandacht, maar deze mail boezemt vertrouwen in door zijn Europese herkomst.

Laten we duidelijk wezen, het begrip 'land van herkomst' moet worden genuanceerd. Niets wijst er immers op dat de oplichter niet vanuit een ander land opereert.

Een laatste en niet onbelangrijke eigenaardigheid is het feit dat de oplichter u niet vraagt om gebruik te maken van de diensten van Western Union, maar u een factuur aanbiedt voor uw bijdrage in de vervoerkosten voor de aangeboden computers. Onderaan op deze factuur vindt u een IBAN-nummer om uw storting te verrichten.

Hebben we nu te maken met de perfecte oplichterij?Het dient gezegd dat de presentatie zeer professioneel oogt en dat het terug te sturen document ook zeer goed is opgesteld, door gebruik te maken van een zeer professionele lay-out.De site die wordt aangeboden in de mail kan meer dan één geïnteresseerde bezoeker om de tuin leiden.

Hoe zit het dan met de bankrekening, vraagt u zich af. Die staat hoogstwaarschijnlijk op naam van een 'mule', een via mail geronselde internetgebruiker die erin heeft toegestemd om de rol van tussenpersoon te spelen, de bedragen op zijn rekening te ontvangen en deze over te maken aan de oplichter, die hij als zijn nieuwe werkgever beschouwt.

Zoals u kunt vaststellen, wordt het aanbod echter professioneler. Er is dus grotere waakzaamheid geboden.

Labels