Nationale politieactie tegen kabeldiefstallen

Spoorwegpolitie en Infrabel blijven strijden tegen plaag die verantwoordelijk is voor meer dan een uur vertraging per dag. 

Action nationale de police contre les vols de câbles

De Spoorwegpolitie (SPC) hield vrijdagnacht, in samenwerking met infrastructuurbeheerder Infrabel, een grote nationale actie tegen kabeldiefstallen. Dat is nodig, want in Vlaanderen registreerde Infrabel vorig jaar een stijging van 10% van het aantal kabeldiefstallen. In Brussel was er een stijging van 8% terwijl het aantal diefstallen in Wallonië daalde met 13%. De Spoorwegpolitie en Infrabel zetten hun inspanningen voort om deze plaag in te dijken.

Een zware impact op de stiptheid van de treinen

In 2023 registreerde Infrabel liefst 451 kabeldiefstallen. Wallonië blijft de meest getroffen regio, goed voor 70% van de diefstallen. Toch zien we daar een daling van 13% van het aantal kabeldiefstallen vergeleken met 2022. Vlaanderen is goed voor 22% van de diefstallen. Het is in deze regio dat we ook de grootste stijging zien van 10%. Kabeldieven waren vorig jaar ook actiever in Brussel. Het hoofdstedelijk gewest is goed voor 8% van de feiten en dat is een stijging met 3% ten opzichte van 2022. In het Franstalige landsgedeelte is Luik het meest gevoelige punt van het spoornet (128 incidenten - 28%), voor Charleroi (52 incidenten - 12%), La Louvière (49 incidenten - 11%), Brussel (38 incidenten - 8%), Hasselt (25 incidenten - 6%) en Antwerpen (23 incidenten - 5%).

Naast de financiële schade voor de gemeenschap, veroorzaken kabeldieven heel wat hinder voor het treinverkeer en hebben ze een ernstige impact op de stiptheid. Alles bij mekaar liefst 24.849 minuten vertraging, een gemiddelde van bijna 1 uur 15 minuten per dag! De kabeldiefstallen hebben ook een impact op het werkschema van Infrabel, omdat het spoorpersoneel de taken voor het onderhoud of de modernisering van de spoorinfrastructuur moet uitstellen om noodherstellingen uit te voeren.

De acties beginnen vruchten af te werpen

Begin 2023 versterkten Infrabel en de Spoorwegpolitie hun samenwerking om deze plaag te bestrijden. Om dieven af te schrikken, voerde Infrabel een aantal beschermingsmaatregelen in: ingegraven en markeren van kabels, GPS-trackers, vervanging van koper door aluminium, enz.

Van zijn kant voerde de Spoorwegpolitie het hele jaar door extra controleacties uit. Als gevolg hiervan werden in 2023 19 personen aangehouden.

De preventieve en repressieve maatregelen die in 2023 zijn uitgevoerd, leidden tot een lichte daling van het aantal diefstallen. Het is daarom noodzakelijk om deze inspanningen in 2024 voort te zetten.

Afgelopen vrijdagnacht konden tijdens de nationale actie, onder andere dankzij de inzet van enkele droneteams van de Federale Politie, 4 voertuigen en 8 personen worden gecontroleerd. Er werd niemand gearresteerd.

Veroordelingen

In 2023 werden 25 daders van kabeldiefstal veroordeeld. Alles bij mekaar goed voor 32 jaar en 10 maanden gevangenisstraf, 720u werkstraffen en €16.240 aan geldboetes. Algemeen gezien riskeren kabeldieven voor dit soort overtredingen 5 jaar gevangenis en een boete van enkele duizenden euro's.