Let op bij het ontmoeten via internet!

Omdat er zich steeds meer slachtoffers van oplichterijen bij de politiezones melden, zou ik deze week willen terugkomen op de contacten die kunnen worden gelegd met bepaalde personen die onder meer via Facebook contact met u opnemen.

Laten we hem Robin noemen. Hij is op dit sociale netwerk aanwezig en een sympathieke jonge vrouw neemt contact met hem op en zegt hem dat ze in Amsterdam woont.Ze nodigt hem uit om met haar contact op te nemen via Messenger.

Robin knoopt er een gesprek met haar aan in de loop waarvan zijn gesprekspartner hem ertoe aanzet om beetje bij beetje informatie over hem vrij te geven.Zo geeft hij zijn adres, telefoonnummer, mailadres, zegt hij wat hij doet voor beroep … Allemaal dingen die zijn nieuwe vriendin verheugen. Zij kondigt haar aanstaande bezoek aan Antwerpen aan om kennis te maken in het echte leven.Ze zet het gesprek voort en nodigt Robin uit om zijn webcam op te zetten en Skype te gebruiken.Hij gehoorzaamt en zij doet hetzelfde. Daar gaan ze door met de ontdekking van hun respectieve interessedomeinen.Het is al laat en het gesprek wordt, laten we zeggen, directer. Robin wordt verzocht om zich bloot te geven, niet meer door informatie te geven, maar wel door zich van zijn kleren te ontdoen.

Euforisch kleedt hij zich uit en verkrijgt van zijn vriendin dat ze zich ook uitkleedt.Daarna beëindigt de jonge vrouw het gesprek.Twee dagen later ontdekt Robin in zijn mailbox een bericht van zijn nieuwe vriendin waarin ze zegt een video te hebben gemaakt van hun uitwisselingen en hun virtueel gedartel, dat ze er schermafdrukken van heeft gemaakt en dat ze deze naar de kranten van haar streek gaat sturen.Ze kondigt ook aan dat die expliciete video op internet werd gezet.

Inderdaad, de video van zijn gesprek, en meer bepaald van het meest intieme gedeelte ervan, is zichtbaar op YouTube.Hij wordt gekoppeld aan een vermelding volgens dewelke Robin zich heeft getoond voor een meisje van 12 jaar en dat hij er zeer trots op is.De zogenaamde vriendin van Robin eist dat hij betaalt om de video eraf te halen en de foto's niet te verspreiden.Robin, in paniek, legt klacht neer en de overheid verkrijgt snel van YouTube dat de video's in kwestie eraf worden gehaald.

Een pijnlijk verhaal dat voor hem gelukkig daar ophield, maar dat aantoont dat de oplichters van het net tot alles bereid zijn om u geld af te troggelen.Uw persoonlijke informatie heeft waarde. Let daarom zeer goed op met wat u deelt op het net en doe in de virtuele wereld vooral nooit wat u in het echte leven niet zou doen.-

Labels