Het einde van Windows XP

Vele mensen hebben al gehoord dat Microsoft het besturingssysteem Windows XP niet meer zal ondersteunen, maar deze keer komt de datum dichterbij.

Vele mensen hebben al gehoord dat Microsoft het besturingssysteem Windows XP niet meer zal ondersteunen, maar deze keer komt de datum dichterbij, namelijk 8 april. Windows XP is niet zo jong meer. In 2001 deed het zijn intrede ter vervanging van Windows 2000. Zijn interface veroverde onmiddellijk de harten van zeer vele gebruikers in de wereld, wat ongetwijfeld verklaart waarom zo veel mensen het vandaag nog gebruiken. Volgens de beschikbare cijfers zou nog bijna 30 % van de computers die met het internet verbonden zijn, met dit besturingssysteem uitgerust zijn. Wat betekent het einde van de ondersteuning nu concreet?Volgens de definitie op Wikipedia is een computerprogramma een reeks instructies waarin stap voor stap de uit te voeren verrichtingen om een resultaat te bekomen worden gespecificeerd. Hoe langer een computerprogramma dus is, hoe meer zwakke plekken het kan vertonen.

Met ongeveer 50 miljoen codelijnen die dateren van 2001 is XP als het ware een zeef. Natuurlijk werd er vooruitgang geboekt. De versies die volgden op XP hebben twee keer minder besmettingen wat Seven betreft, en zelfs vijf keer minder besmettingen wat het laatste nieuwe systeem, Windows 8, betreft. Het probleem schuilt echter in het feit dat XP codelijnen deelt die ook aanwezig zijn in Vista, 7 en 8.

Hoewel de zwakke plekken in de recentste systemen dus worden ontdekt en weggewerkt, leidt het feit dat XP niet meer wordt geüpdatet ertoe dat het blootgesteld wordt aan hackers die virussen kunnen ontwikkelen die deze zwakke plekken uitbuiten.

Als u nog met XP werkt, hebt u dus twee mogelijkheden:

*de eerste bestaat erin dat u het besturingssysteem van uw computer updatet door over te schakelen op een recentere versie van Windows. Daarvoor moet uw computer wel voldoende krachtig zijn en voldoende capaciteit hebben om het te laten draaien.*Als dat niet het geval is, moet u zeker overwegen om een nieuwe computer aan te schaffen. Als u een tower heeft, hoeft u enkel die te vervangen. Het toebehoren zoals het scherm, toetsenbord en de muis blijven perfect bruikbaar.

Hou er evenwel rekening mee dat de andere software die op uw computer geïnstalleerd is misschien niet meer compatibel zal zijn met dat nieuwe besturingssysteem. In de wereld van de freeware bestaan er echter oplossingen die u uit de nood kunnen helpen en die niets kosten. Ze laten toe om u te organiseren en u aan te passen aan deze nieuwe omgeving.

Op de Facebookpagina van Surfons Tranquille en op de pagina op de site van Classic 21 vindt u praktische links die u kunnen helpen:

D'abord vérifier qu'il s'agit bien de XP: AmIRunningXP.comPlus d'info: http://windows.microsoft.com/fr-be/windows/end-support-help?woldogcb=0

Labels