Geneesmiddelen op het internet kopen

Geneesmiddelen en andere middeltjes op het internet kopen is gemakkelijk, maar niet zonder gevaar. Er is immers geen enkele waarborg dat u de oorspronkelijke molecule zult krijgen waardoor het gebruik ervan, in tegenstelling tot wanneer u een nagemaakte merkhandtas of een nagemaakt waardevol uurwerk koopt, in het beste geval inefficiënt blijkt en in het slechtste geval gevaarlijk en zelfs dodelijk.

Volgens recent door de Administratie der Douane en Accijnzen gepubliceerde statistieken werden in België in 2013 meer dan een miljoen en half van die nagemaakte pillen in beslag genomen, terwijl men er in 2012 slechts 6421 telde.Dit enorme verschil is in het bijzonder te verklaren door de belangrijke vangsten in het kader van de operatie 'Pangea', die in samenwerking met Interpol werd georganiseerd.

Zoals het Belgische Federale Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten meldt, zijn de illegale websites die deze geneesmiddelen aanbieden zeer moeilijk te identificeren. Het is dus nagenoeg onmogelijk een einde te stellen aan hun illegale activiteiten.Ook al gebruikt de verkoper vlaggen met de kleuren van bekende landen om voor betrouwbaar door te gaan, toch mag u dat niet geruststellen. Hij is er doorgaans niet gevestigd.

En natuurlijk betaalt uw ziekenfonds die online gekochte geneesmiddelen niet terug.

De boodschap die het federale agentschap in België verspreidt, is duidelijk: "Geneesmiddelen via internet? Surf niet met uw gezondheid!".Het agentschap maakt hierbij gebruik van een sterk symbool dat iedereen kent en vertrouwen inboezemt: dat van de schaal van Hygeia die op het uithangbord van uw apotheker staat. En dit om uw aandacht erop te vestigen dat uw apotheker de beste raadgever blijft wat het goede gebruik van geneesmiddelen betreft. Hij staat ook garant voor de kwaliteit ervan.De campagne steunt ook op het beeld van de slang die staat voor een potentieel gevaar. Indien u de aard ervan niet kent, blijft u er het best van weg en zet u uw weg voort.

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten heeft een website online gezet waarmee u uw kennis op het gebied van het kopen van geneesmiddelen via internet kan testen.

  • Geneesmiddelent via internet : website

Labels