Een politie-uniform aantrekken, mag dat zomaar?

Wie zich graag eens wil verkleden als politieambtenaar of met een politiebadge wilt zwaaien, denkt beter eerst even na. Er gelden in ons land strikte regels, waarmee je best rekening houdt. Het dragen van een politie-uniform zonder toestemming kan namelijk tot juridische problemen leiden. Hieronder lees je wat al dan niet mogelijk is, ook voor politiemensen.

Een politie-uniform aantrekken, mag dat zomaar?

Des faux policiers ?

Misdrijven waarbij iemand zich valselijk voordoet als politieambtenaar, komen nog steeds voor. 
De wetgeving is duidelijk: het is verboden om een officieel politie-uniform te dragen door een niet-gerechtigd persoon, zelfs als deze persoon niet het oogmerk heeft te doen geloven dat hij/zij politiebevoegdheden heeft. Het gaat hier niet alleen om de basisuitrusting, maar ook andere kledingstukken en uitrustingsstukken die het politielogo, een specifieke politiemarkering en/of de vermelding ‘politie’, ‘police’ of ‘polizei’ dragen (bijvoorbeeld de kogelwerende vest met vermelding ‘politie’). Het verbod is ook van toepassing op namaakuniformen. Op de inbreuken staat een geldboete van 200 tot 1000 euro. 

Federale Politie Logo

 

Het dragen van een namaakuniform is strafbaar wanneer voldaan is aan volgende voorwaarden:

  • het namaakuniform wordt gedragen met bedrieglijk of kwaadwillig opzet;
  • het betreft een al dan niet natuurgetrouwe imitatie, replica of kopie van het politie-uniform of een kledingstuk of voorwerp dat voor elke redelijke persoon kan worden beschouwd als een onderdeel van het originele politie-uniform;
  • het kledingstuk of het voorwerp moet het politielogo (in welke kleur, grootte of vorm dan ook), de striping en/of de vermelding ‘politie’ in een van onze landstalen bevatten. 
     

Op die manier blijft het dragen van een namaakuniform zonder kwaadwillig of bedrieglijk opzet, bijvoorbeeld tijdens een carnavalsstoet of toneelvoorstelling, buiten schot.

 

Faux uniformes

Samengevat

Als je van plan bent om je voor een verkleedpartijtje of carnavalsfeest in een politie-uniform te hijsen, zorg er dan voor dat je van op afstand ziet dat het uniform nep is. Gebruik geen officiële insignes. Afwijkende kleuren, overdreven details of humoristische accenten kunnen aantonen dat het om een nepversie van het politie-uniform gaat. Zo vermijd je juridische problemen.

Heb je een echt uniform nodig voor filmopnames (zoals de acteurs in de serie Thuis), theaterproducties of andere artistieke doeleinden? Dan kan je toestemming vragen van de korpschef van je eigen politiezone dan wel aan de commissaris-generaal van de Federale Politie of de aangewezen dienst. In de ministeriële omzendbrief GPI 65 lezen we namelijk dat – zonder de toestemming van de bevoegde overheid – de uitrusting niet mag worden omgewisseld, weggeschonken, uitgeleend noch verhandeld tussen de personeelsleden onderling en/of tussen de personeelsleden en derden. 

Regels voor de échte politieambtenaar

Ook elk lid van het operationeel kader van de politiediensten heeft een aantal regels te volgen als die zijn of haar uniform wil aantrekken, zoals bepaald in de ministeriële omzendbrief GPI 65 van 27 februari 2009. Zo is het dragen van de basis- en de algemene functie-uitrusting (al dan niet in combinatie met andere kledij) verboden:

  • bij persoonlijke deelname aan activiteiten van politieke aard;
  • bij andere beroepsactiviteiten dan deze van politieman;
  • bij het verschijnen als verdachte in strafzaken of als getuige of partij in burgerrechtelijke zaken voor de hoven en rechtbanken;
  • om zich om het even welk voordeel toe te eigenen;
  • na het definitief verlaten van de Geïntegreerde Politie, gestructureerd op twee niveaus, om om het even welke reden;
  • bij deelname aan betogingen;
  • bij deelname aan stakingsacties.

Afgedankt politiemateriaal

Tot slot: in het hoofdstuk ‘Schenkingen aan verzamelaars, musea, theaterverenigingen enz.’ van omzendbrief GPI 51 van 13 september 2006 wordt duidelijk omschreven hoe afgedankt politiemateriaal moet worden behandeld. Het ligt voor de hand dat alle mogelijke maatregelen moeten worden getroffen om misbruik van afgedankt politiematerieel (wapens, voertuigen, uniform …) te vermijden.