De politie vraagt jouw mening!

BRUSSEL, 16 mei 2024. - De Federale Politie geeft vandaag het startschot voor de Veiligheidsmonitor, een nationale enquête over veiligheid, slachtofferschap en politiewerking. 430 000 willekeurige personen van minstens 15 jaar oud ontvangen een vragenlijst die peilt naar hun (on)veiligheidsgevoel en de werking van de politie.

De politie vraagt jouw mening!

In samenwerking met de Lokale Politie, de FOD Binnenlandse Zaken en de lokale overheden, organiseert de Federale Politie de ondertussen elfde editie van deze grootschalige enquête. De Veiligheidsmonitor levert waardevolle indicatoren voor de uitwerking van het veiligheidsbeleid van zowel de Lokale Politie als de Federale Politie.

De 430 000 burgers verspreid over het hele land, ontvangen in eerste instantie een uitnodigingsbrief met token om online deel te nemen in een taal naar keuze (Nederlands, Frans, Duits of Engels). Wie niet reageert of liever niet online wil deelnemen, krijgt een paar weken later een tweede brief toegestuurd, met tevens een papieren vragenlijst.

De Federale Politie rekent op een maximale deelname aan deze enquête: hoe meer personen er hun mening uiten, hoe betrouwbaarder de informatie is om er lessen uit te trekken. We verwachten de resultaten van deze Veiligheidsmonitor begin 2025.    

Waarom zou ik de Veiligheidsmonitor invullen?

Je krijgt de mogelijkheid om je steentje bij te dragen en de politiediensten te helpen om de criminaliteit in je buurt in beeld te brengen. Welke problemen leven er in je wijk? Voel je je om bepaalde redenen soms onveilig? Welke ervaring heb je met de politie?  
Het invullen van de vragenlijst is heel eenvoudig, zeker online, en duurt maximum 15 minuten. We moedigen iedereen aan om voor de digitale versie te kiezen, gezien de verschillende voordelen ervan: duurzaam werken, een snellere behandeling, minder risico op fouten en geen verzending via de post.

De enquête is volledig anoniem

De geadresseerden van de enquête worden geheel toevallig geselecteerd. De anonimiteit van de antwoorden wordt zowel online als op papier gegarandeerd.
Om de vragenlijst online in te vullen, vind je in de brief naast een toegangscode en het adres van de website, ook een QR-code die onmiddellijk toegang tot de vragenlijst geeft.
Wanneer je voor de papieren versie kiest, kan je de enquête gratis terugsturen zonder enige verwijzing naar je adres en persoonlijke gegevens.

Laat je horen als slachtoffer

Het zou kunnen dat je slachtoffer bent geworden van een misdrijf, maar om bepaalde redenen geen aangifte hebt gedaan. Ook misdrijven waarvan de politie niet op de hoogte is, zijn zeer belangrijk. Beschouw de Veiligheidsmonitor als de geschikte kans om deze persoonlijke ervaringen of meningen op een anonieme manier te delen.

Jouw deelname is nuttig

Elke ervaring die je deelt, helpt ons om een beter veiligheidsbeleid te ontwikkelen: enkel door te weten wat er leeft bij de mensen, kunnen we gericht werken op de zaken die voor jou van belang zijn.