De politie heeft een heel groot aanbod aan ICT-jobs

28 juli is de Dag van de Systeembeheerder. Naar aanleiding daarvan hadden we een gesprek met Raphaël De Becker, IT-consultant voor de Directie van de politionele informatie en de ICT-middelen (DRI).

De politie heeft een heel groot aanbod aan ICT-jobs

Ze werken in de schaduw, maar zijn van onschatbare waarde voor de politie, vooral in een tijd waarin digitalisering meer en meer ons leven binnendringt.

Naar aanleiding van de Dag van de Systeembeheerder wilden we een van onze collega's in de schijnwerpers plaatsen. Raphaël De Becker is lid van het burgerpersoneel en houder van een bachelordiploma in de informatica. Na zes jaar in de privésector te hebben gewerkt, ging hij in 2006 bij de Federale Politie aan de slag. "Ik maak sindsdien deel uit van het meubilair", zegt hij al lachend.

De 46-jarige Raphaël werkte eerst bij de Directie van de speciale eenheden van de Federale Politie alvorens de overstap te maken naar een IT-functie binnen de Directie van de politionele informatie en de ICT-middelen.

Raphaël is belast met de IT-ondersteuning in het complex de Witte de Haelen, waar zich de Algemene directie bestuurlijke politie en een aantal van haar eenheden bevinden, en komt daar in contact met heel wat zowel operationele als administratieve collega's. Hij beantwoordt helemaal niet aan het beeld van de 'geek' die we van informatici hebben .... "Vanwege onze functie van eerstelijnsondersteuning staan we voortdurend in contact met onze 'klanten', onze collega's en dit op verschillende manieren: via de telefoon, collaboratieve communicatietools, e-mails, 'self-service-tickets ... Veel collega's komen ons ook opzoeken. Al die aanvragen zijn een bron van uitdagingen en verrijking", vertelt Raphaël.

 

Een heel gevarieerde job

Flexibiliteit is de kern van het werk van een systeembeheerder. "Onze dagen zijn erg afwisselend, met geplande opdrachten, maar ook met heel wat onverwachte zaken." Dit zijn onder andere taken van Raphaël: informaticatools configureren, verschillende toepassingen implementeren, rechtstreekse ondersteuning bieden aan de collega's bij het gebruik van de IT-oplossingen en systemen binnen de politie uitrollen. "We installeren IT-materiaal in bepaalde politievoertuigen en we helpen de collega's ook bij de installatie van het materiaal dat nodig is voor de verwerking van de videobeelden die tijdens opdrachten zijn gemaakt." Raphaël beheert tot slot ook het computerpark naargelang de behoeften en fungeert als aanspreekpunt voor externe firma's (wanneer er een technicus langskomt, in geval van controles, werkzaamheden enz.) Door haar omvang, structuur, functies en opdrachten heeft de politie een heel rijk aanbod aan IT-jobs. "De politie en het IT-domein evolueren voortdurend, wat een garantie is voor een zekere interesse voor ons beroep. Ik roep collega's en burgers op om voor die functies te solliciteren!"

Volgens Raphaël De Becker zijn naast flexibiliteit empathie en vindingrijkheid de kernwoorden van het werk van een systeembeheerder. “Je moet de behoeften van de gebruiker begrijpen en op een zo efficiënt mogelijke manier helpen. We moeten de tools beheersen, tamelijk snel kunnen reageren op onverwachte gebeurtenissen en van uitdagingen houden, want er bestaat zelden een pasklare oplossing.”

 

Geïnteresseerd in een IT-job?

Labels