De account Belgian Federal Police doelwit van internetoplichters of 'brouteurs'

Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van internetoplichters of 'brouteurs'. Deze criminelen zijn vooral bedreven in sentimentele oplichting en identiteitsdiefstal. Ze zijn alomtegenwoordig op sociale media, maar ook onder onze Facebookposts ... wees dus voorzichtig!

De account Belgian Federal Police doelwit van internetoplichters of 'brouteurs'

Wat is een 'brouteur'?

'Brouteur' (Ivoriaans woord): In Afrika, een oplichter die actief is op het internet (met name sociale netwerken) (Larousse). Dit jargonwoord betekent "het schaap dat zichzelf voedt zonder moeite", zoals de oplichter die gemakkelijk geld kan verdienen.

Internetoplichters verschenen voor het eerst in de jaren 2000 met de opkomst van het internet en hun aantal nam toe met het succes van sociale netwerken en smartphones. En ze zijn zeer inventief: sentimentele oplichting, chantage via webcam, valse accommodaties, valse dreigbrieven ... Hun doel: jouw geld.

De Federale Politie is ook slachtoffer, met e-mails waarbij gebruikgemaakt wordt van identiteitsdiefstal en zelfs op haar Facebookaccount Belgian Federal Police. "De afgelopen maanden zien we steeds meer frauduleuze berichten waarin wordt ingespeeld op gevoelens. Je vindt ze onder bijna al onze Facebookposts", betreurt onze Webcare-expert. "Een deel van ons publiek ziet ze meteen en meldt ze. Wij van onze kant verbergen de opmerkingen meteen en rapporteren de account vervolgens aan Meta, de beheerder van Facebook."

Hoe worden ze opgespoord?

Terwijl sommige berichten zeer algemeen en slecht geformuleerd zijn, zijn andere meer verzorgd en echt gericht op de followers van de account 'Belgian Federal Police'. Over het algemeen reageren ze onder iemands post, met een pasklare opmerking, waarin staat dat het profiel van de persoon overeenkomt met hun profiel, en ze vragen om vriend met hen te worden. Maar soms zijn de berichten meer uitgewerkt en wordt onze Facebookaccount zelfs geciteerd ...




Brouteurs

 

Een belangrijke aanwijzing voor een internetoplichter? De berichten worden steeds gepubliceerd door accounts die zeer weinig informatie bevatten. "Heel vaak hebben ze geen foto en is er bijna geen inhoud."

Waarom kiezen oplichters voor Facebook? "Ik zou zeggen dat Facebookeen gemakkelijke interactie mogelijk maakt, meer dan 'X' (het vroegere Twitter) bijvoorbeeld. Bovendien vergrijst het Facebookpubliek. Misschien wagen de internetoplichters hun kans omdat ze denken dat het een gemakkelijk doelwit is, dat minder wantrouwig is , over meer middelen beschikt en eenzamer is?"

In ieder geval vragen we je om voorzichtig te zijn! "Oplichting komt voor op sociale netwerken, maar ook in mails. We willen oproepen tot waakzaamheid als je dergelijke berichten zou tegenkomen op onze account of elders!"

Het fenomeen internetoplichters of 'brouteurs' 

Sentimentele oplichting  werkt dankzij de emotionele relatie die de daders met hun slachtoffer aangaan. Na lange uitwisselingen zeggen de oplichters dat ze in een moeilijke situatie zitten (medische noodsituatie, gerechtelijk probleem enz.) of chanteren ze hun slachtoffers met seksuele beelden die ze zonder hun medeweten hebben verkregen (oplichting via webcam) en eisen ze geld (vaak via cryptovaluta of herlaadkaarten, om niet opgespoord te worden). 

Andere oplichtingspraktijken zijn ook mogelijk: valse vacaturesvalse accommodaties, valse winst of erfenis, of beloften van investeringen met grote opbrengsten. Naast de financiële schade kan de emotionele schade verschrikkelijk zijn in geval van sentimentele oplichting. Aanvankelijk kunnen sommige slachtoffers het niet eens geloven ... 

Onze tips om ermee om te gaan

  • Pas op voor te perfecte profielen: aarzel niet om de profielfoto van de persoon op internet op te zoeken via Google image;
  • Neem wat afstand om te analyseren of de situatie aannemelijk lijkt en niet te mooi of te tragisch om waar te zijn;
  • Pas op voor slecht geformuleerde of onsamenhangende berichten;
  • Stuur nooit persoonlijke informatie of geld naar iemand die je niet kent;
  • Klik nooit op links van iemand die je niet kent;
  • Als je het slachtoffer bent: dien klacht in en houd je uitwisselingen bij!

Tip van onze expert: "waak over kwetsbare personen"

Banken worden steeds meer bewustgemaakt van sentimentele oplichting en blokkeren bijgevolg verdachte verrichtingen. "Maar zelfs wanneer ze geconfronteerd worden met de bewijzen van sentimentele oplichting, blijven slachtoffers soms vasthouden aan hun idyllisch beeld. Ondanks de waarschuwing van hun bank vragen ze om de overschrijving te valideren. We vragen daarom de naasten van kwetsbare personen om op hen te letten door hen op te roepen tot waakzaamheid en hen indien nodig terug met de voeten op de grond te zetten", adviseert eerste commissaris Christophe Axen, adjunct-diensthoofd bij de Regional Computer Crime Unit (RCCU) van Luik.




Le compte Belgian Federal Police cible des « brouteurs »