Cyberveiligheid: Microsoft meest gebruikte merk om je in de val te lokken

Het aantal phishingpogingen waarbij gebruik wordt gemaakt van de identiteit van bekende bedrijven neemt gestaag toe. En Microsoft betaalt de prijs ... Wees voorzichtig! 

Cyberveiligheid: Microsoft meest gebruikte merk om je in de val te lokken

Het bedrijf Check Point Research deelt een schat aan informatie om computerbedreigingen te bestrijden. Onlangs publiceerde het een ranglijst van de merken waarvan de namen het vaakst worden gebruikt om mensen te misleiden. "In het 2e kwartaal van 2023 stellen experts vast dat Microsoft is vooruitgegaan. Het bedrijf stond in het eerste kwartaal op de derde plaats en staat nu eerst met 29% phishingpogingen waarbij zijn identiteit werd gebruikt", verduidelijkt commissaris en cyberveiligheidsspecialist Olivier Bogaert. 

Hij legt uit welke methode de hackers gebruiken. "Je bekijkt je Facebook-nieuwsoverzicht en er verschijnt een pop-upvenster. Het bericht meldt je dat je computer geïnfecteerd is en dat je persoonlijke gegevens in gevaar zijn. Je klikt en wordt verzocht contact op te nemen met de Microsoft-helpdesk. Als je dat niet doet, zal je computer volledig blokkeren." Je bent bezorgd over de situatie en je geeft er dus gevolg aan. Een contactpersoon bevestigt dat er abnormale activiteit is gedetecteerd. Hij vraagt je om je browser opnieuw te starten en naar een specifieke site te gaan die er erg professioneel uitziet en Microsoft-logo's bevat. "De startpagina verwijst naar de helpdesk waarmee je contact hebt. Vol vertrouwen ga je in op de uitnodiging van de contactpersoon om op een link te klikken om een veiligheidstest uit te voeren. En inderdaad, je stelt vast dat hij nu de cursor van je muis kan bedienen ..."

Slachtoffer? Doe een grondige analyse

Na een paar handelingen beweert de technicus dat er inderdaad malware aanwezig was en stelt hij voor op een link te klikken om een nep beveiligingsprogramma te installeren in ruil voor je betaling.  "Als je in de val bent gelopen, verwijder dan alle programma's die de contactpersoon je heeft gevraagd te installeren en voer een grondige analyse van je computer uit met behulp van je antivirussoftware", raadt de commissaris aan.

Naast andere fraudemogelijkheden kan je ook worden benaderd door een callcenter met de mededeling dat je computer is geïnfecteerd. Geef er geen gevolg aan en hang op!  

 

Meer weten?