Cyberveiligheid: Een zeer krachtig Trojaans paard

Het heet 'Chameleon' en richt zich op het Android-systeem. Dit Trojaanse paard installeert zichzelf zonder dat je het kunt detecteren. Het kan zelfs de vingerafdrukvergrendeling omzeilen en je toegangscodes achterhalen. Let dus op! 

Cybersécurité : Un cheval de troie très puissant

In het begin had het toegang tot je sms'jes en kon het je cookies verzamelen. Maar sinds de update is het nog krachtiger geworden en kan het zelfs je apparaat ontgrendelen en je toegangscodes achterhalen. Het Trojaanse paard 'Chameleon' is beschikbaar op Zombinder, een darkwebplatform dat bezoekers kwaadaardige software aanbiedt die zich voordoet als officiële Android-applicaties. Je vindt er bijvoorbeeld een nepversie van Chrome, die hackers op sociale netwerken aanprijzen als de echte. "Om de tool volledig te laten functioneren, heeft Zombinder de toegangsrechten voor Android nodig. Gelukkig is het sinds versie 13 niet meer mogelijk om toegang te krijgen tot deze rechten. De hackers achter deze tool stellen de gebruikers daarom de te volgen stappen voor om hen de nodige rechten toe te kennen", gaat commissaris Olivier Bogaert van start.

Ga er niet op in!

Als je in de val loopt van deze Chrome-versie, kan het Trojaanse paard de ontgrendelingsbeveiliging van je smartphone uitschakelen, of het nu gaat om een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Je zult dan je pincode of wachtwoord moeten gebruiken om toegang te krijgen. De hacker zal deze dan snel kunnen achterhalen. "Hij zal ook je activiteiten kunnen volgen. En als je bijvoorbeeld je bankapplicatie gebruikt, kan hij toegang krijgen tot je rekening."

Omdat de software niet op te sporen is, kan je maar beter nooit ingaan op iemands aanbod om een nieuwe versie van een applicatie of een update te installeren, maar altijd de Google PlayStore gebruiken. 

 

Meer weten?