Boekvoorstelling - Diane: 50 jaar Speciale Eenheden

Brussel, 22 april 2022 – Dit jaar viert de Directie van de speciale eenheden (DSU) van de Federale Politie haar 50-jarig bestaan. Om deze mijlpaal in de geschiedenis van DSU te vereeuwigen schreef liefhebber van het eerste uur, Philippe Urbain, een boek dat hij vandaag voorstelde, ‘Diane: 50 jaar Speciale Eenheden in België’. Dit naslagwerk telt 366 pagina’s en schetst de oorsprong en de evolutie van de eenheid, inclusief getuigenissen van leden van het eerste uur, nooit eerder uitgegeven foto’s en veel spannende anekdotes.

Livre - Boek 50 ans/jaar DSU
Livre - Boek 50 ans/jaar DSU

Alles begon 50 jaar geleden bij de oprichting van de Group Diane binnen de toenmalige rijkswacht. Het was een eenheid die van in het begin steunde op toewijding, zelfopoffering, flexibiliteit, expertise en een sterke vertrouwensband onder collega’s. Vandaag is dat niet anders. De Speciale Eenheden zijn het ultima ratio (laatste redmiddel) van de Federale Politie. 50 jaar na de geboorte wil schrijver Philippe Urbain hulde brengen aan DSU met een uniek naslagwerk, een hardcover boek vol onuitgegeven foto’s, anekdotes en getuigenissen, met een focus op de hoogtepunten van een halve eeuw Speciale Eenheden.

Fan van het eerste uur

Philippe Urbain is zelf een groot liefhebber van de Speciale Eenheden. Hij kwam dan ook op eigen initiatief met het idee om dit naslagwerk te bundelen. De Directie van de speciale eenheden schaarde zich volledig achter het project en bood de volle steun aan de schrijver. “Om dit boek te schrijven ben ik op zoek gegaan naar historische informatie over de evolutie van de eenheid vanaf haar oprichting in 1972. De Belgische Speciale Eenheden hebben in de afgelopen vijftig jaar buitengewone dingen gedaan, maar, trouw aan hun verplichting tot terughoudendheid, zijn de meeste van deze feiten op de achtergrond gebleven”, zegt Urbain.

 

50 jaar is een mijlpaal. Het zou zonde zijn om zoiets onopgemerkt voorbij te laten gaan. “Het was tijd om de schijnwerpers te richten op deze mannen en vrouwen, die de geschiedenis van deze eenheid hebben gemaakt en die soms het laatste bolwerk vormen tegen de meest ernstige en gewelddadige bedreigingen voor onze samenleving en onze democratie”, motiveert de schrijver.

Livre - Boek 50 ans/jaar DSU

 

Boekvoorstelling

‘Diane: 50 jaar Speciale Eenheden in België’ werd vandaag voorgesteld in aanwezigheid van schrijver Philippe Urbain, commissaris-generaal van de Federale Politie Marc De Mesmaeker, directeur-generaal van de Federale Gerechtelijke Politie Eric Snoeck en heel wat (oud-)collega’s van DSU.

Livre - Boek 50 ans/Jaar DSU

Een exemplaar bemachtigen

Het boek is vanaf nu in een beperkte oplage beschikbaar in het Nederlands en in het Frans. Het is niet beschikbaar in de traditionele boekhandel, maar het kan besteld worden via http://www.diane-special-units.be/. Op deze website vind je ook meer informatie over het boek.

Labels