Communicatieplan BIN's
De informatie-uitwisseling tussen de burger en de politie vindt plaats volgens een vooraf opgesteld communicatieplan. Hierbij dragen zowel de burger als de politie een belangrijke verantwoordelijkheid. Bij de opmaak van het nieuwe communicatieplan werd sterk ingezet op het intensiveren van de koude (niet-dringende) berichtgeving van de politie. Het verkrijgen van relevante informatie van de burger is echter minstens even belangrijk voor een succesvolle BIN-werking.
Zo wordt van de BIN-leden verwacht om relevante informatie steeds mee te delen aan de politie. Idealiter wordt deze informatie zo gedetailleerd mogelijk doorgegeven.
- Dringende meldingen: misdrijven en verdachte toestanden, personen en/of voertuigen worden onmiddellijk en rechtstreeks doorgegeven aan de politie Rivierenland (015 464 464 of 015 18 6000) of via het algemeen noodnummer (101/112). Deze meldingen worden de klok rond behandeld.
- Niet-dringende meldingen: Gebeurtenissen in het BIN waarvoor geen onmiddellijke politiebijstand noodzakelijk is, maar die wel opgevolgd moeten worden, worden bij voorkeur doorgegeven via het e-mailadres pz.rivierenland.bin@police.belgium.eu.
De politie gaat met elke melding aan de slag en wil een gerichte informatie-uitwisseling opzetten met de burgers. Op regelmatige basis worden berichten verspreid onder de BIN-leden. De politie maakt hiervoor gebruik van het platform “BE-alert”. In het kader van de vernieuwde BIN-werking, wil de politie Rivierenland vooral communiceren in functie van de noden van de verschillende BIN’s. De BIN-leden kunnen zowel warme als koude berichten ontvangen:
- Warme berichten zijn dringende berichten en worden verspreid bij heterdaadsituaties of zeer kort na het plaatsvinden van de feiten, indien de politie oordeelt dat dit relevant is voor het BIN. Warme berichten worden via SMS en/of een telefonisch ingesproken bericht onmiddellijk en gelijktijdig verstuurd naar alle leden van het BIN.
- Koude berichten worden (minstens) eenmaal per maand via mail verspreid. Koude berichtgeving kan het volgende omvatten:
- Algemene preventieberichten (preventietips afkomstig van de politie enerzijds en de betrokken gemeentedienst anderzijds), vb. tips ter voorkoming van fietsdiefstal, bankkaartfraude, woninginbraken, etc.
- Feedbackberichten n.a.v. eerder uitgestuurde warme berichten (vb. in geval van opheldering)
- Berichten op maat van jouw BIN! Denk hierbij aan
- Verslaggeving over successen van de politie in uw BIN;
- (Resultaten van de) aanpak van criminaliteits- of overlastfenomenen in jouw BIN;
- Duiding van een piek in een criminaliteits- of overlastfenomenen dat zich voordoet in jouw BIN;
- Vraag om extra alertheid n.a.v. verslag dat politie intern ontvangt, indien politie oordeelt dat dit een meerwaarde is voor het BIN (vb. n.a.v. recente gebeurtenis in het BIN; vb. bij vaststelling van een stijgende trend van woninginbraken)
- Mededeling van cijfers inzake de actuele criminaliteits- en overlastproblemen in jouw BIN (per kwartaal).