Persoverzicht donderdag 18 juli

Feiten van 17/7/2024 6 uur tot 18/7/2024 6 uur

Puurs-Sint-Amands, Rijksweg: Inbraak in een bedrijf waarbij een deur beschadigd wordt. Nadeel: geldsom.

 

Opmerkelijk: emotiefraude

Vrijdag controleerde de lokale politie Rivierenland een voertuig in de Leopoldstraat in Mechelen wegens verdacht gedrag. De inzittenden geven een onsamenhangend verhaal voor hun aanwezigheid in Mechelen en ogen bijzonder nerveus. Bij de doorzoeking van het voertuig vindt men kaartlezers van verschillende banken, vier gsm's, vijf prepaid telefoonkaarten en twee bankkaarten van andere personen dan de inzittenden. De drie inzittenden, twee Nederlandse mannen van 18 en 28 jaar en een minderjarige Nederlander van 15 jaar, worden overgebracht naar het commissariaat. 

In één van de gsm's vindt de politie een groot aantal sms-berichten van emotiefraude. De berichten zijn gelijkaardig en gaan als volgt: "Hey mam, dit is mijn nieuwe nummer mijn oude mobiel werkt niet meer. Kan je een bericht sturen via Whatsapp...". Dergelijk bericht werd naar een groot aantal gsm-nummers verstuurd, zowel Belgische als Nederlandse. In Whatsapp vindt men verschillende vervolggesprekken. Daarin doen de verdachten zich verder voor als de zoon of dochter en vraagt men om een betaling te doen. 

Eén slachtoffer uit Gent werd al geïdentificeerd. De lijst van gsm-nummers waarnaar dergelijk bericht gestuurd werd zal verder onderzocht worden om nog meer slachtoffers te kunnen identificeren. 

De twee meerderjarige verdachten werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Mechelen en aangehouden. Eén van hen is reeds gekend bij de Belgische politie en was vrij onder voorwaarden waarbij hij België niet mocht betreden. De minderjarige verdachte mocht na verhoor beschikken. 

Opmerkelijk: diefstal

Maandagmiddag krijgt de lokale politie Rivierenland melding van een alerte verantwoordelijke van een winkel in de Graaf Van Egmontstraat in Mechelen dat er zich drie verdachte personen in zijn winkel bevinden. Ze lijken kledij te willen stelen, maar verlaten de winkel wanneer de verantwoordelijke naar hen toekomt. Aan de hand van een persoonsbeschrijving worden de verdachten korte tijd later door de politie opgemerkt in de binnenstad en gecontroleerd in de Sinte Mettetuin. De verdachten zijn in het bezit van kledij waar de etiketten en beveiliging nog aanhangen. De kledij komt van een winkel in de Bruul en heeft een waarde van ruim 1000 euro. De mannen van 27, 29 en 32 jaar worden meegenomen naar het commissariaat. 

Uit nazicht van de stadscamera's blijkt dat één van de verdachten ook een handtas gestolen heeft. Deze hing aan het stuur van een step in de Lange Schipstraat terwijl de eigenares enkele minuten in een winkel was. 

De handtas werd niet teruggevonden. De gestolen kledij kon terugbezorgd worden aan de winkel. 

De verdachten zijn alle drie reeds gekend bij de politiediensten. Ze worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Labels