Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 16 op 17 en van 17 op 18 februari 2024

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 en van zaterdag 17 op zondag 18 februari 2024 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone.

In totaal werden 1117 ademtests afgenomen. 20 bestuurders testten positief: 15 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 5 wegens drugs in verkeer.

Elf rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Twee bestuurders legden een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hen een speekselanalyse afgenomen.
  • Een bestuurder reed onder invloed van cocaïne. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen.
  • Een bestuurder reed onder invloed van cannabis. Bovendien is hij slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking daarvan is het verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Tevens zat er geen verplichte begeleider in het voertuig maar wel een passagier, geen houder van enig rijbewijs, wat eveneens verboden is. Tot slot hing er geen “L”-teken aan de achterruit. Bij een grondige controle in het voertuig bleek dat betrokkene daarin een gebruikershoeveelheid cannabis had verstopt. Deze werd in beslag genomen.
  • Een bestuurder testte dan weer positief voor het gebruik van amfetamines. Bovendien verkeert hij in staat van herhaling. Op 12/12/21 verbaliseerden wij hem ook al wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd, toen eveneens met onmiddellijke intrekking rijbewijs 15 dagen.
  • Een bestuurder had maar liefst 2,6 (!) gram promille alcohol in zijn bloed. Hij was tevens geen drager van zijn rijbewijs en is hiervoor extra strafbaar. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking meteen in. Betrokkene moet zijn rijbewijs nu onverwijld inleveren bij onze diensten. Zijn auto werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs.
  • Een bestuurder trachtte bij het opmerken van ons dispositief in Willebroek onze controle te omzeilen door snel haar auto te parkeren op de parking van een café. Bij interceptie bleek waarom betrokkene liever geen politiecontrole wou: ze had 2,1 gram promille alcohol in haar bloed. Betrokkene was duidelijk boven haar theewater. Om 03.00 uur dacht ze dat het ongeveer 22.30 uur was…
  • Een bestuurder had 2,3 gram promille alcohol in haar bloed. Op 20/11/20 werd zij door ons ook al geverbaliseerd wegens strafbare alcoholopname in verkeer.
  • Twee bestuurders hadden respectievelijk 1,5 en 1,3 gram promille alcohol in hun bloed. Zij waren tevens geen drager van hun rijbewijs en zijn hiervoor extra strafbaar. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking telkens meteen in. Betrokkenen moeten hun rijbewijs nu onverwijld inleveren bij onze diensten. Hun auto werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgiften van hun rijbewijs. Een onder hen moet tevens ook een geldig verzekeringsbewijs vertonen, wat niet aan boord was bij controle.  
  • Een bestuurder had 1,3 gram promille alcohol in zijn bloed.

 

Drie bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur.

 

Zes bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur.

 

Vijf bestuurders waren slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tussen 22 en 06 uur tijdens een weekendnacht. Tevens hing er telkens geen “L”-teken aan de achterruit.

 

Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Ook hij mocht niet sturen tussen 22 en 06 uur. Tevens zat er geen verplichte begeleider in het voertuig maar wel twee jongeren, geen houder van enig rijbewijs. En ook hier hing er geen “L”-teken aan de achterruit.

 

Twee bestuurders liepen tegen de lamp omdat zij stuurden tijdens een periode van verval van het recht tot sturen, respectievelijk van :

  • 25/07/17 tot 06/08/24
  • 25/09/23 tot 22/03/24



Bovendien moeten beiden, na hun verval, nog 4 herstelexamens uitvoeren vooraleer ze hun rijbewijs kunnen terugkrijgen. Betrokkenen zullen nu opnieuw gedagvaard worden voor de politierechtbank.

 

Een auto werd onderschept waarvan de schouwing reeds vervallen is sinds 07/08/22. De eigenaar zal hiervoor moeten verschijnen voor de politierechtbank.

 

Een niet verzekerd, niet ingeschreven en niet geschouwd voertuig werd onderschept. De auto trok onze aandacht omdat er twee reproductie nummerplaten waren op aangebracht. Het voertuig werd getakeld en in beslag genomen wegens niet verzekering.

 

Vijf bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels