Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 2 op 3 en van 3 op 4 februari 2024

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 en van zaterdag 3 op zondag 4 februari 2024 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in onze politiezone.

In totaal werden 843 ademtests afgenomen. 19 bestuurders testten positief: 16 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 1 wegens drugs in verkeer en 2 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

Zes rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Betrokkene had tevens zijn rijbewijs niet op zak. Bij nazicht in onze bestanden bleek dat hij slechts houder is van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Tevens zat er geen verplichte begeleider aan boord, echter wel een passagier, geen houder van enig rijbewijs. Tot slot hing er ook geen “L”-teken aan de achterruit. Het voertuig van betrokkene werd ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang en dit tot effectieve afgifte van zijn rijbewijs.
  • Een bestuurder reed op de N16 richting Mechelen centrum. Bij het opmerken van één van onze interceptievoertuigen t.h.v. de afslag naar R6, remde betrokkene bruusk, doofde de lichten van zijn auto en reed terug achteruit, tegen de rijrichting in en dit op een autoweg. Eens terug op het Battelcomplex (boven E19) maakte hij dan linksomkeer en vluchtte weg aan 115 km/u richting Willebroek, steeds zonder verlichting. Betrokkene nam vervolgens de bocht naar rechts, tussen het kruispunt met Battelsesteenweg en Leestsesteenweg, reed hij veel te snel, in de regen, en kwam op de rijstrook voor het tegenverkeer terecht. Bij het corrigeren belandde hij op een verhoogde middenberm, waardoor de linker voorband beschadigd werd. Maar nog gaf betrokkene zich niet gewonnen. Nog steeds met gedoofde lichten haalde hij op de Gentsesteenweg aan meer dan 100 km/u een andere auto in. Betrokkene kon echter niet meer tijdig terug invoegen, kwam opnieuw op een verhoogde middenberm terecht en reed daarbij een paal met verkeersbord uit. Hierop begon de auto heen en weer te slingeren en knalde uiteindelijk tegen een verlichtingspaal, net achter een geparkeerd voertuig. Vervolgens zette betrokkene het op een lopen, en pleegde dus vluchtmisdrijf. Hij klauterde over het metalen hekken van een bedrijfsterrein op de Gentsesteenweg. Door de scherpe, uitstekende punten op die omheining raakte betrokkene echter gekwetst. Vervolgens verstopte hij zich op het terrein. Onze collega’s konden betrokkene echter aantreffen en arresteren. Al snel bleek waarom hij initieel liever geen politiecontrole wou. Hij is slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, model 36 maanden en mocht niet sturen tijdens een weekendnacht en al zeker niet zonder een begeleider. Bovendien legde hij een positieve speekseltest af voor het gebruik van cocaïne en cannabis. Betrokkene gaf toe in de loop van de nacht een “dikke lijn coke” gesnoven te hebben en een joint gerookt te hebben. Alsof dit alles nog niet genoeg was, legde hij tevens een positieve ademtest af en had 1,1 gram promille alcohol in zijn bloed. Betrokkene is tevens niet aan zijn proefstuk toe. Ingevolge een eerdere veroordeling kreeg hij van een onderzoeksrechter verschillende voorwaarden opgelegd, o.a. een verbod op het gebruik van alcohol en drugs… De auto die hij had bestuurd, ingeschreven op naam van zijn moeder, werd zwaar beschadigd weggetakeld.
  • Een bestuurder trok onze aandacht omdat zij op de Koningin Astridlaan te Mechelen haar auto parkeerde op een plaats, voorbehouden voor personen met een handicap en waarbij zij misbruik maakte van een mindervalidenkaart, toebehorend aan een andere persoon. Ze legde tevens een positieve ademtest af: ze had 1,2 gram promille alcohol in haar bloed.
  • Een bestuurder reed in de Oscar Van Kesbeeckstraat te Mechelen meermaals heen en weer aan een onaangepast hoge snelheid. Ook hij reed onder invloed van alcohol en had 1,6 gram promille alcohol in zijn bloed.
  • Een bestuurder had 1,4 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij verkeert tevens in staat van herhaling. Op 27/11/21 en 27/01/22 werd hij ook telkens geverbaliseerd wegens strafbare alcoholopname in verkeer.
  • Een bestuurder had 1,5 gram promille alcohol in zijn bloed.

 

In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog een zevende bestuurder eveneens onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen. Betrokkene reed immers onder invloed van cocaïne en cannabis en had ook nog eens 1,3 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij kon zijn rijbewijs echter niet vertonen. Dit ligt nog bij een politierechtbank wegens een eerdere veroordeling tot een verval van het recht tot sturen met herstelexamens. Deze heeft betrokkene nooit afgelegd. Hij is hiervoor extra strafbaar en zal nu opnieuw voor de politierechtbank gedaagd worden. De auto van betrokkene werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang.

 

Drie bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen reed op de Koning Boudewijnlaan in Willebroek tevens aan een werkelijke snelheid van 135 km/u i.p.v. max. 90 km/u. Hij krijgt hiervoor een extra boete.
  • Een onder hen had zijn rijbewijs niet op zak. Hierop werd zijn voertuig ter plaatse ingehouden voor een periode van 6 uur.

 

Negen bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 3 uur:

  • Een onder hen reed met zijn auto waarvoor een rood schouwingsbewijs, beperkte geldigheid 15 dagen was uitgereikt, geldig tot slechts 24/01/24. Bovendien kon hij geen geldig verzekeringsbewijs vertonen. Het voertuig werd ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang en dit tot het vertoon van een geldige verzekering.
  • Een onder hen was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand en mocht alzo niet sturen tijdens een weekendnacht. Bovendien was hij niet aan zijn proefstuk toe. Op 08/08/21 werd hij ook al geverbaliseerd wegens strafbare alcoholopname in verkeer en op 26/08/23 wegens drugs in verkeer, met onmiddellijke intrekking rijbewijs.

 

Een bromfietser, een bezorger van warme maaltijden aan huis, maakte al rijdend gebruik van zijn smartphone en krijgt hiervoor een boete van 184,10 euro.

 

Een bestuurder van een auto, reeds meer dan 185 dagen officieel gedomicilieerd in Willebroek, reed nog steeds onder dekking van zijn rijbewijs, uitgereikt in Turkije, wat verboden is. Hij krijgt nu een boete omdat hij in België nog geen nieuw rijbewijs heeft aangevraagd, wat hij nu zo snel mogelijk moet doen.

 

Zes bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels