Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties op zaterdag 25 en zondag 26 november 2023

Lokale politie Rivierenland voerde op zaterdag 25 en zondag 26 november 2023 tijdens de namiddag en avond alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone.

In totaal werden 1388 ademtests afgenomen. 16 bestuurders testten positief: 11 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 5 wegens drugs in verkeer.

Zes rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder vertoonde duidelijke tekenen van het gebruik van drugs. Zij legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van amfetamines en methamfetamines. Hierop werd bij haar een speekselanalyse afgenomen. Betrokkene verklaarde tijdens de voorbije nacht van een stevig feestje genoten te hebben en daarbij maar liefst 5 lijntjes speed gesnoven te hebben.
  • Een bestuurder verkeerde duidelijk onder invloed van drugs. Hij legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Betrokkene verklaarde een uur voor onze controle 1 joint gerookt te hebben en de voorbije nacht 4 joints. Hij schond hierbij tevens voorwaarden, opgelegd door een rechter. Bovendien is betrokkene slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Aan de achterruit van zijn voertuig had betrokkene echter geen verplicht ‘L’-teken bevestigd.
  • Drie bestuurders reden allen onder invloed van cannabis.
  • Een bestuurder had 1,4 gram promille alcohol in zijn bloed. Opmerkelijk was dat wij betrokkene de dag ervoor ook al hadden geverbaliseerd in Willebroek wegens inbreuken op de wetgeving voorlopig rijbewijs.

 

Zeven bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen vertoonde ons een rijbewijs waarvan de administratieve geldigheid vervallen is sinds 17/05/23. Betrokkene krijgt het niet meer terug in ontvangst. Het zal door ons overgemaakt worden aan de dienst rijbewijzen van zijn gemeente ter vernietiging. Betrokkene moet nu een rijbewijs aanvragen. Tevens was de schouwing van zijn auto vervallen sinds 21/08/23.
  • Een onder hen is hardleers. Op 11/02/23 verbaliseerden wij haar ook al wegens strafbare alcoholopname in verkeer, toen zelfs met onmiddellijke intrekking rijbewijs 15 dagen.

 

Drie bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur.

 

Een bestuurder, houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand, werd geverbaliseerd omdat hij een passagier vooraan vervoerde, geen houder van een rijbewijs categorie B gedurende minstens 8 jaar, wat nochtans verplicht is. Tevens zaten er drie kinderen op de achterbank, wat eveneens verboden is.

 

Een bestuurder, officieel gedomicilieerd in Roemenië, maakte al rijdend gebruik van zijn smartphone. Hij diende zijn boete van 184,02 euro meteen ter plaatse betalen.

 

Een niet verzekerd voertuig werd deze getakeld en in beslag genomen.

 

Een bestuurder werd geverbaliseerd omdat hij de lading van zijn aanhangwagen, een kleine kraan, niet voldoende had gezekerd. Bovendien droeg hij de veiligheidsgordel niet. Betrokkene mocht pas zijn weg verder zetten, nadat hij de lading extra had vastgemaakt.

 

Nog drie auto’s werden onderschept waarvan de schouwing reeds geruime tijd vervallen was.

 

Vier bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden, ook overdag en ’s avonds.

 

Labels