Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 2 op 3 juni en op 4 juni 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 juni en op zondagnamiddag en -avond 4 juni 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in onze politiezone.

In totaal werden 1172 ademtests afgenomen. 27 bestuurders testten positief: 22 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 5 wegens drugs in verkeer.

 

Twaalf rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een 23-jarige bestuurder legde op zondagnamiddag een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Hij verklaarde spontaan dat hij tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag een tiental joints had gerookt.
  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen.

    Betrokkene had tevens zijn rijbewijs niet op zak en is hiervoor extra strafbaar. Hij moet dit nu onverwijld bij onze diensten binnenleveren. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking meteen in. De auto die hij bestuurde, niet eens zijn eigen voertuig, werd ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs. Tot slot is betrokkene ook nog maar een beginnend bestuurder. Hij is immers nog geen 2 jaar houder van zijn rijbewijs categorie B.
  • Een 25-jarige bestuurder, slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand, reed onder invloed van cannabis en cocaïne. Hij gaf toe tijdens de nacht van zaterdag op zondag 6 joints te hebben gerookt. Hij ontkende echter halsstarrig cocaïne gebruikt te hebben, maar zou, net voor onze controle, een tongzoen gegeven hebben aan iemand die wel cocaïne had gesnoven…

    Bovendien is betrokkene niet aan zijn proefstuk toe. Hij schond immers een voorwaarde, hem eerder opgelegd door een rechter, nl. het verbod tot gebruik van alcohol en drugs.
  • Nog een bestuurder reed onder invloed van cannabis en cocaïne. Ook hij is een beginnend bestuurder doordat hij pas sinds een maand houder is van zijn rijbewijs categorie B. Betrokkene verkeert tevens in staat van herhaling. Op 13/08/21 en 05/07/22 werd hij ook al geverbaliseerd wegens drugs in verkeer, toen ook telkens met onmiddellijke intrekking rijbewijs. Hij was toen nog maar slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B.
  • Een bestuurder testte zondagnamiddag eveneens positief voor het gebruik van cannabis en cocaïne. Hij gaf meteen toe tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag 5 lijntjes coke gesnoven te hebben en op zondag namiddag 1 joint gerookt te hebben. Bovendien had betrokkene zijn rijbewijs niet op zak en is hiervoor extra strafbaar. In elk geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs meteen in. Betrokkene moet nu zijn rijbewijs onverwijld bij onze diensten inleveren. De auto die hij bestuurde, niet eens zijn voertuig, werd ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs.
  • Een bestuurder legde, pas na lang aandringen en na veelvuldig mislukte pogingen, een positieve ademtest af. Hij weigerde echter met klem een verplichte ademanalyse af te leggen, teneinde de exacte alcoholconcentratie te kunnen bepalen in de uitgeademde lucht. Een dokter werd hierop gevorderd en een bloedstaal werd afgenomen.
  • Zes bestuurders hadden respectievelijk 2,6 - 2,2 - 1,9 - 1,8 - 1,7 en 1,4 gram promille alcohol in hun bloed.

 

Elf bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen is hardleers. Op 23/01/22 verbaliseerden wij hem ook al voor dezelfde feiten.
  • Een onder hen betrof een landbouwer die met zijn tractor het hooi was gaan keren.
  • Een onder hen is officieel gedomicilieerd in Italië. Hij diende zijn boete van 588 euro onmiddellijk betalen.

 

Vier bestuurder kreeg een rijverbod van 3 uur:

  • Een onder hen verkeerde in staat van herhaling. Hij werd immers ook al geverbaliseerd voor dezelfde feiten op 27/02/21.

 

Zes auto’s werden onderschept waarvan de schouwing vervallen was, in drie gevallen zelfs reeds meer dan een jaar.

 

Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tussen 22 en 06 uur tijdens een weekendnacht. Tevens zat er geen verplichte begeleider in het voertuig en hing er geen “L”-teken aan de achterruit.

 

Een bestuurder, slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand, vervoerde twee passagiers, geen houder van een rijbewijs categorie B, wat verboden is. Tevens was er geen verplicht “L”-teken aangebracht aan de achterruit.

 

Een auto werd onderschept, met in totaal zes inzittenden i.p.v. max. vijf. Op de achterbank zaten vier kinderen, waarvan een los i.p.v. in een verplicht kinderbeveiligingssysteem.  

 

Twee bestuurders van een speedpedelec werden geverbaliseerd omdat zij geen helm droegen.

 

Drie fietsers kregen een boete omdat ze al rijdend gebruik maakten van hun smartphone.

 

Tot slot werd een bestuurder van een bromfiets klasse B geverbaliseerd omdat hij een verkeersbord C1 (verboden richting voor ieder bestuurder) negeerde.

 

Vier bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan en van de BOB-zomercampagne. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden, ook overdag en ’s avonds.

 

Labels