Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties op zaterdag 21 en zondag 22 januari 2023

Lokale politie Rivierenland voerde op zaterdag 21 en zondag 22 januari 2023 tijdens de namiddag en avond alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in onze politiezone. 

In totaal werden 1168 ademtests afgenomen. 14 bestuurders testten positief: 11 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 3 wegens drugs in verkeer.

Vier rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Betrokkene is niet aan zijn proefstuk toe. Op 10/08/22 verbaliseerden wij hem ook al wegens drugs in verkeer, eveneens met onmiddellijke intrekking rijbewijs.
  • Nog twee bestuurders legden een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd ook bij hen telkens een speekselanalyse afgenomen.
  • Een bestuurder veroorzaakte een verkeersongeval met lichamelijk letsel. Hij reed met zijn elektrische fiets in de Baroniestraat te Mechelen twee voetgangers aan, waarvan er een gekwetst raakte en afgevoerd werd naar het ziekenhuis. De fietser vertoonde duidelijke tekenen van het gebruik van alcohol. Hij had 1,7 gram promille alcohol in zijn bloed.

 

Zes bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen reed, bij het opmerken van ons controledispositief in de Goswin de Stassartstraat -waar er slechts éénrichtingsverkeer toegelaten is- snel een stuk terug achteruit, tegen de rijrichting in en parkeerde vervolgens haar auto. Betrokkene negeerde hierbij een verkeersbord C1 (overtreding derde graad). De dame legde een positieve ademtest af en had 1,2 gram promille alcohol in haar bloed.
  • Een onder hen reed bij het manoeuvreren een collega van ons aan, die hierbij lichtgewond raakt en voor verzorging werd overgebracht naar het ziekenhuis. Betrokkene had 1,3 gram promille alcohol in haar bloed. Bovendien was de schouwing van de auto die zij bestuurde vervallen sinds 04/09/22.
  • Een onder hen had zijn rijbewijs niet op zak. Hierop werd zijn voertuig ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang voor een periode van 6 uur.
  • Een onder hen was betrokken in een verkeersongeval op het kruispunt Elektriciteitstraat met de Oscar Van Kesbeeckstraat te Mechelen. Betrokkene reed een bestuurder van een step aan, die licht gekwetst werd.

 

In normale omstandigheden moest nog een zevende bestuurder zijn rijbewijs 6 uur inleveren. Het betrof echter een fietser, geen houder van enig rijbewijs. Hierop werd zijn fiets ingehouden voor een periode van 6 uur. Betrokkene werd gecontroleerd omdat hij ‘s avonds zonder verlichting voor- en achteraan zijn rijwiel reed.

 

Drie bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur.

 

Tien auto’s werden onderschept waarvan de schouwing reeds geruime tijd vervallen was.

 

Een bestuurder, slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand, had geen verplichte begeleider bij hem in het voertuig. Er zat wel een andere passagier rechts naast hem, geen houder van enig rijbewijs. Tevens was er geen verplicht “L”-teken aangebracht aan de achterruit.

 

Een auto werd geïntercepteerd, met in totaal 7 inzittenden i.p.v. max. 5. Op de achterbank zaten maar liefst 5 kinderen, waarvan enkelen niet in een verplicht kinderbeveiligingssysteem. 

 

Nog drie fietsers werden geverbaliseerd omdat ze zonder verlichting voor- en achteraan hun tweewieler reden. Ze kregen echter allen een set fietslichtjes cadeau zodat ze toch nog hun weg veilig en zonder gevaar voor ongevallen konden verderzetten.

 

Tot slot werd een bestuurder van een auto geverbaliseerd omdat hij reed zonder verlichting voor- en achteraan zijn voertuig.

 

Vier bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan en van de BOB-wintercampagne. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden, ook overdag en ’s avonds.

Labels