Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 13 op 14 en van 14 op 15 januari 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 en van zaterdag 14 op zondag 15 januari 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties op het grondgebied van de politiezone.

In totaal werden 1171 ademtests afgenomen. 29 bestuurders testten positief: 25 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 4 wegens drugs in verkeer.

Zeven rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Eveneens was de schouwing van zijn auto vervallen sinds 28/07/22. Betrokkene krijgt hiervoor een extra boete.
  • Nog een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. In zijn auto was tevens een duidelijke geur van cannabis waar te nemen. Bij controle vonden wij vervolgens een gebruikershoeveelheid cannabis. Deze werd in beslag genomen en een extra proces-verbaal werd opgesteld.
  • Een bestuurder vertoonde duidelijk tekenen van het gebruik van drugs. Hij weigerde echter een speekseltest af te leggen. Hiervoor heeft de wetgever zware straffen voorzien. Vervolgens werd een dokter gevorderd voor afname van een bloedstaal. Maar ook dat werd geweigerd door betrokkene, zonder wettige reden. Bij nazicht in onze bestanden blijkt tevens dat betrokkene niet aan zijn proefstuk toe is. In 2017 werd hij ook al eens door ons geverbaliseerd, wegens dezelfde feiten: weigering speekseltest drugs in verkeer en weigering bloedproef met onmiddellijke intrekking rijbewijs tot gevolg. Betrokkene zal nu opnieuw gedagvaard worden voor de politierechtbank.
  • Twee bestuurders hadden respectievelijk 2,4 en 1,6 gram promille alcohol in hun bloed.
  • Een bestuurder had 2 gram promille alcohol in zijn bloed. Bovendien zaten er in de lichte vrachtauto vooraan 4 personen in plaats van de maximum toegelaten 3.
  • Een bestuurder had 1,6 gram promille alcohol in zijn bloed. Bovendien kon hij geen geldig verzekeringsbewijs voor zijn auto vertonen. Hierop werd zijn voertuig ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang en dit tot het vertoon van een geldige verzekering. Tot slot was de auto ook niet geldig geschouwd nadat deze meer dan 4 jaar in gebruik was genomen.

 

In normale omstandigheden werd ook het rijbewijs van een achtste bestuurder onmiddellijk ingetrokken wegens het sturen onder invloed van cannabis. Betrokkene bestuurde echter een bromfiets klasse A en is geen houder van enig rijbewijs, wat ook niet vereist is. Hierop werd zijn voertuig ter plaatse ingehouden voor een periode van 12 uur. Hij krijgt tevens een extra boete omdat hij al rijdend gebruik maakte van zijn smartphone.

 

Dertien bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen is officieel gedomicilieerd in Slowakije. Hij moest zijn boete van 588 euro meteen ter plaatse betalen, wat hij ook deed.
  • Een onder hen had tevens zijn rijbewijs niet op zak. Hierop werd zijn voertuig ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang voor een periode van 6 uur.

 

Acht bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur.       

 



Een bestuurder zette haar auto snel aan de kant, bij het opmerken van ons controledispositief. Vervolgens stapte de passagier rechts vooraan uit en wandelde weg. Bij interceptie bleek dat de bestuurder slechts houder is van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Tevens bleek dat de passagier ook slechts houder is van een voorlopig rijbewijs categorie B in plaats van een rijbewijs categorie B, afgeleverd sinds minstens 8 jaar.

 



Een bestuurder van een auto was totaal geen houder van enig rijbewijs. Zijn voertuig werd ter plaatse geïmmobiliseerd. Hij zal achteraf gedagvaard worden voor de politierechtbank.

 



Nog twee auto’s werden onderschept waarvan de schouwing niet in orde was. Ze waren vervallen sinds respectievelijk 23/05/22 en 06/10/22.

 



Vier bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 



De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan, van het ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ en van de BOB-wintercampagne. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels