Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 6 op 7 en 7 op 8 oktober 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 en van zaterdag 7 op zondag 8 oktober 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone.

In totaal werden 1220 ademtests afgenomen. 26 bestuurders testten positief: 21 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 1 wegens drugs in verkeer en 4 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

Acht rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een 30-jarige bestuurster legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij haar een speekselanalyse afgenomen. Zij erkende spontaan in de loop van de avond 3 joints gerookt te hebben. Bovendien had zij haar rijbewijs niet op zak. Zij is hiervoor extra strafbaar en moet dit nu onverwijld bij onze diensten binnenbrengen. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs meteen in. De auto die zij bestuurde, niet eens haar voertuig, werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang.
  • Een 47-jarige bestuurder reed eveneens onder invloed van cannabis. Hij verspreidde tevens een sterke alcoholgeur en had 2,4 gram promille alcohol in zijn bloed. Zelfs voor beide inbreuken apart zou het rijbewijs van betrokkene onmiddellijk ingetrokken worden.
  • Een 31-jarige bestuurder had 0,8 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij legde tevens een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cocaïne en cannabis. Betrokkene weigerde echter een speekselanalyse te laten afnemen. Er werd vervolgens een dokter gevorderd voor afname van een bloedproef. Betrokkene wachtte echter de komst van de dokter niet af, deelde mee dat hij ook die bloedproef zou weigeren en zette het op een lopen. De auto die hij bestuurde, niet eens zijn voertuig, werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een wielklem en dit tot effectieve afgifte van het rijbewijs van betrokkene.  
  • Een 29-jarige bestuurder had 0,9 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij testte eveneens positief voor het gebruik van cocaïne en gaf spontaan toe in de loop van de nacht 4 lijntjes coke gesnoven te hebben.
  • Een 54-jarige bestuurster kwam ons wel erg bekend voor. Op 16/09/23 verbaliseerden wij haar ook al voor dezelfde feiten op dezelfde plaats, toen eveneens met onmiddellijke intrekking rijbewijs 15 dagen. Ze heeft nog maar sinds een week haar rijbewijs terug in bezit en had nu 1,7 gram promille alcohol in haar bloed.
  • Een bestuurder kon door ons worden geïntercepteerd op de R6 te Mechelen nadat een automobilist die achter betrokkene reed, onze meldkamer telefonisch in kennis stelde dat de bestuurder in het voertuig voor hem zwalpte over de rijbaan. Hij had 1,4 gram promille alcohol in zijn bloed.
  • Twee bestuurders hadden respectievelijk 1,7 en 1,5 gram promille alcohol in hun bloed.



In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog een negende bestuurder, een 38-jarige man, eveneens onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen. Betrokkene testte immers positief voor het gebruik van cocaïne en methamfetamines. Hij had eveneens 2,1 gram promille alcohol in zijn bloed. Betrokkene kon zijn rijbewijs niet vertonen. Bij nazicht in onze bestanden bleek al dat hij een levenslang rijverbod heeft.  Zijn auto werd hierop geïmmobiliseerd. Tot slot was ook de schouwing van zijn voertuig vervallen sinds 10/02/23.

 

Zes bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen, een man met Poolse nationaliteit en zonder vaste verblijfplaats in België, moest zijn boete van 430,02 euro onmiddellijk betalen.
  • Een onder hen bestuurde zijn auto waarvoor, wegens ernstige tekortkomingen, een rood schouwingsbewijs met beperkte geldigheid gedurende 15 dagen werd afgeleverd. Die schouwing is vervallen sinds 03/10/23.
  • Een onder hen is niet aan zijn proefstuk toe. Op 14/06/22 veroorzaakte hij een verkeersongeval onder invloed van alcohol (1,9 gram promille) waarbij zijn rijbewijs onmiddellijk werd ingetrokken voor een periode van 15 dagen.

 

Elf bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur :

  • Een onder hen is tevens slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Onder dekking daarvan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Tevens hing er geen verplicht ‘L’-teken aan de achterruit.
  • Een onder hen had zijn rijbewijs niet op zak. Hierop werd zijn auto drie uren ter plaatse ingehouden.
  • Een onder hen is wel erg hardleers. Op 12/06/22 verbaliseerden wij hem ook al voor dezelfde feiten.
  • Een onder hen is nog maar een beginnend bestuurder. Hij is immers nog geen 2 jaar houder van zijn rijbewijs categorie B.

 

Nog twee jonge bestuurders werden geverbaliseerd wegens het sturen onder dekking van een voorlopig rijbewijs, respectievelijk model 18 en 36 en dit tussen 22 en 06 uur tijdens een weekendnacht, wat verboden is.

 

Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking daarvan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Er zat evenmin een verplichte begeleider in het voertuig en er hing geen verplicht ‘L’-teken aan de achterruit.

 

Vijf auto’s werden geïntercepteerd waarvan de schouwing reeds geruime tijd vervallen was.

 

Drie bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels