Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 21 op 22 en van 22 op 23 juni 2024

Lokale Politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 en van zaterdag 22 op zondag 23 juni 2024 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse plaatsen in de politiezone. 

In totaal werden 1059 ademtests afgenomen. 15 bestuurders testten positief.

Vijf rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Onder meer van:

  • Een bestuurster die van een teambuilding kwam en enkele glaasjes wijn had gedronken. Zij had 1,29 gram promille alcohol in haar bloed
  • Een bestuurster legde een analyse af van 1,35 gram promille alcohol in het bloed. Zij beweerde bij hoog en bij laag dat zij slechts één glaasje cava had gedronken. 
  • Een bestuurder werd betrapt met een alcoholgehalte van maar liefst 2,18 gram promille alcohol in het bloed. Zijn voertuig lag vol lege bierblikjes. Hij verklaarde dat hij de verjaardag van zijn dochter was gaan vieren. Vermits hij zijn rijbewijs niet kon voorleggen werd het voertuig geïmmobiliseerd tot effectieve afgifte van zijn rijbewijs.
  • Een bestuurder legde omstreeks 02.30 uur een ademanalyse af van 1,45 gram promille alcohol in het bloed. De bestuurder vond dit resultaat eigenaardig daar hij sinds 21 uur de avond voordien niets meer had gedronken. Hij had immers beloofd dat hij als BOB ging fungeren om zijn vrienden van Graspop in Dessel te ophalen. 
    Hij is eveneens hardleers. In maart van dit jaar werd hij in overtreding genomen voor alcohol in het verkeer waarna zijn rijbewijs onmiddellijk werd ingetrokken.

 

Vijf bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur. Onder meer van:

  • Een bestuurster had een gin-tonic gedronken als aperitief en enkele glaasjes wijn bij het eten. Zij had de intentie om te gaan slapen maar reed nog snel naar de nachtwinkel om sigaretten te gaan halen. 

 

Vijf bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur.

 

Een bestuurder van een bromfiets had niet de vereiste leeftijd om een passagier te mogen vervoeren. Zijn passagier was tevens geen drager van de verplichte valhelm. 

 

Drie bestuurders werden in overtreding genomen omdat de technische controle van hun voertuig ruim overschreden was. Bij één van hen was de geldigheid van zijn rijbewijs eveneens overschreden.

 

Zes bestuurders kregen een bekeuring omdat zij geen drager waren van de verplichte veiligheidsgordel.

 

Een buitenlandse bestuurder van een in Duitsland ingeschreven voertuig maakte al rijdend gebruik van zijn gsm. De man reageerde verbaal zeer agressief naar onze agenten. Hij vroeg ons om het wetboek te mogen zien waarin zijn overtreding beschreven stond. Wanneer wij betrokkene zijn voertuig wilden consigneren, betaalde hij pas zijn onmiddellijk te betalen boete. 


Ook een leverancier van ‘take away food’ werd betrapt op het gebruik van zijn gsm. Hij was aan het telefoneren tijdens het besturen van zijn bromfiets.  Hij maakte zich verbaal zeer boos en beledigde onze collega’s. 

 

Onze motorrijders merkten een bromfietser op die zich aan de controle wilde onttrekken. De achtervolging werd ingezet en de bestuurder werd aangemaand te stoppen. Hij bleef echter stoïcijns voor zich uitstaren en bleef verder rijden. Plots draaide hij een smalle weg in waarbij hij ten val kwam. De bestuurder was nog maar net 15 jaar. Hij is niet in bezit van een rijbewijs. Zonder toestemming had hij de bromfiets van zijn vader genomen. 

 

In twee gecontroleerde voertuigen zaten er kinderen zonder enige vorm van beveiligingsmiddel. Enkelen onder hen waren geen drager van de veiligheidsgordel en er was geen kinderzitje aanwezig. 

  • In een van de voertuigen zaten er vier kinderen samen met hun ouders, terwijl er slechts vijf plaatsen voorzien zijn. Twee kinderen zaten los in het voertuig. 
  • In het andere voertuig troffen wij twee kinderen, van 13 en 14 jaar, aan in de bagageruimte. Een kindje zat gehurkt achter de bestuurderszetel. Een ander kindje van nauwelijks vier jaar lag neer te slapen op de zetel. Ook in dit voertuig was het aantal inzittenden te veel voor het aantal zitplaatsen. 



Een voertuig werd geïmmobiliseerd daar het niet verzekerd was.

 

Eén bestuurder reed met haar voorlopig rijbewijs tijdens een weekendnacht, wat verboden is. 

 

Vier bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van onze controles ‘drugs in verkeer’. 

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de Lokale Politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan, de BOB-zomercampagne en het nationaal aangekondigde “weekend zonder alcohol achter het stuur”. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst, los van overkoepelende initiatieven, gevoerd worden. 

 

Labels