Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 21 op 22 en van 22 op 23 april 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 en van zaterdag 22 op zondag 23 april 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in onze politiezone.

In totaal werden 1332 ademtests afgenomen. 38 bestuurders testten positief: 30 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 8 wegens drugs in verkeer.

 

Elf rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Vier bestuurders legden een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen.
  • Een bestuurder reed onder invloed van cannabis en cocaïne. Hij had tevens zijn rijbewijs niet op zak en is hiervoor extra strafbaar. Hij moet dit nu onverwijld bij onze diensten binnenbrengen. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs meteen in. Tevens kon betrokkene geen geldig verzekeringsbewijs voor zijn auto vertonen. Het voertuig werd ter plaatse geïmmobiliseerd tot effectieve afgifte van het rijbewijs van betrokkene en tot het effectief bewijs van verzekering.
  • Een bestuurder, een 21-jarige jongeman, testte positief voor het gebruik van cannabis. Bovendien is hij nog maar een beginnend bestuurder.  Hij is nog geen 2 jaar houder van zijn rijbewijs categorie B. Tot slot was ook de schouwing van zijn auto vervallen sinds 01/12/22.
  • Een bestuurder had 1,7 gram pro mille alcohol in zijn bloed. Bovendien verkeert hij in staat van herhaling.  Op 17/11/22 verbaliseerden wij hem ook al wegens dezelfde feiten.
  • Een bestuurder negeerde aan de oprit Mechelen-Noord richting Brussel het verkeersbord B1 (voorrang verlenen, overtreding tweede graad) en het kwam daarbij bijna tot een aanrijding met onze wodca-wagen. Bij interceptie bleek dat betrokkene 1,7 gram promille alcohol in zijn bloed had.
  • Drie bestuurders hadden respectievelijk 2 - 1,9 en 1,6 gram promille alcohol in hun bloed.

 

In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog twee bestuurders onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een 21-jarige bestuurder reed onder invloed van cannabis. Hij was bovendien totaal geen houder van enig rijbewijs. Hij reed met de auto van zijn vriendin, die wist dat betrokkene geen houder is van een rijbewijs. Ook zij krijgt nu een proces-verbaal wegens het toevertrouwen van een voertuig aan een persoon, wetende dat die geen houder is van een rijbewijs. Het voertuig werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang.
  • Een bestuurder reed met zijn niet verzekerde en niet ingeschreven bromfiets klasse A onder invloed van cannabis. Hij is geen houder is van een rijbewijs, wat ook niet verplicht is. De bromfiets werd weggetakeld en in beslag genomen. Verder was betrokkene in het bezit van een gebruikershoeveelheid cannabis. Deze werd in beslag genomen.

 

Dertien bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen was ambtshalve geschrapt. Hij diende zijn boete van 1.270,02 euro onmiddellijk betalen.
  • Een onder hen, een 80-jarige man uit Hulshout, was duidelijk niet opgezet met onze controle op de R6. Hij zei meermaals dat hij toch zou verder rijden, ondanks zijn opgelopen rijverbod van 6 uur. Wanneer wij ons begaven naar een andere locatie, nam betrokkene inderdaad terug plaats achter het stuur en vertrok. Dat was echter buiten onze interceptieploegen gerekend. Betrokkene moest opnieuw een ademtest afleggen, die nog steeds positief was. Hij kreeg daarbij nogmaals een proces-verbaal wegens strafbare alcoholopname in verkeer en wegens het sturen tijdens een periode van inhouding rijbewijs. Aangezien betrokkene bij de tweede controle ons zijn rijbewijs niet kon overhandigen, dit was immers reeds in ons bezit na de eerste controle, werd zijn voertuig ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang voor een periode van 6 uur.

 

Twaalf bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur:

  • Een onder hen werd op 22/07/22 geverbaliseerd voor dezelfde feiten.
  • Een onder hen is officieel gedomicilieerd in Nederland en diende zijn boete van 189,02 euro onmiddellijk betalen.
  • Een onder hen veroorzaakte aan het Raghenoplein te Mechelen een verkeersongeval met stoffelijke schade.

 

Drie bestuurders waren slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Tevens hing er telkens geen ‘L’-teken aan de achterruit.

 

Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Tevens zat er geen verplichte begeleider in het voertuig en hing er geen ‘L’-teken aan de achterruit. Bovendien was de schouwing van betrokkene zijn voertuig reeds vervallen sinds 03/09/22.

 

Tevens werden nog zeven andere voertuigen onderschept waarvan de schouwing eveneens reeds geruime tijd vervallen was.

 

Drie fietsers werden beboet omdat zij stuurden zonder verlichting voor- en achteraan hun rijwiel. Ze kregen echter wel telkens een set fietslichtjes cadeau, zodat ze toch nog hun weg veilig konden verder zetten zonder gevaar voor zichzelf of andere weggebruikers.

 

Zes personen werden geverbaliseerd omdat zij de veiligheidsgordel niet droegen. Zij kregen hiervoor allen een boete van 126,02 euro.

 

Vijf bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels