Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 20 op 21 en van 21 op 22 oktober 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 en van zaterdag 21 op zondag 22 oktober 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in politiezone Rivierenland.

In totaal werden 1750 ademtests afgenomen. 26 bestuurders testten positief: 20 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 6 wegens drugs in verkeer.

Negen rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Betrokkene erkende spontaan in de loop van de nacht drie joints gerookt te hebben. Donderdag rookte hij er overdag eveneens drie. Bovendien had betrokkene een gebruikershoeveelheid cannabis op zak. Deze werd in beslag genomen.
  • Een bestuurder, officieel gedomicilieerd in Nederland, legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Betrokkene erkende dagelijks een joint te roken. Hij had echter zijn rijbewijs niet op zak en is hiervoor extra strafbaar. Hij moet dit nu onverwijld bij onze diensten inleveren. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking meteen in. De auto die hij bestuurde, niet zijn voertuig, werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs.
  • Een bestuurder reed eveneens onder invloed van cannabis. Hij is tevens nog maar een beginnend bestuurder. Hij is nog geen twee jaar houder van zijn rijbewijs categorie B. Bovendien is de schouwing van zijn auto vervallen sinds 20/07/23.
  • Een bestuurder, officieel gedomicilieerd in Nederland, testte positief voor het gebruik van cannabis en methamfetamines. Hij erkende in de loop van de nacht twee joints gerookt te hebben en een pil genomen te hebben, zonder eigenlijk te weten wat daarvan de substantie is.
  • Een bestuurder nam de afrit A12 te Willebroek aan een onaangepaste snelheid en ging daarbij bijna uit de bocht. Bij interceptie bleek dat betrokkene maar liefst 2,5 gram promille alcohol in zijn bloed had. Ook hij had zijn rijbewijs niet op zak. Bij nazicht in onze bestanden bleek dat betrokkene stuurde tijdens een periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs, gaande van 11/10/23 tot 25/10/23. Betrokkene krijgt nu een nieuwe periode van 15 dagen rijverbod. Zijn voertuig werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs vanaf 25/10/23. Tot slot was ook de schouwing van zijn voertuig vervallen sinds 05/09/23.
  • Een bestuurder had 1,3 gram promille alcohol in zijn bloed. Hoewel hem duidelijk werd meegedeeld dat hij met onmiddellijke ingang een rijverbod van 15 dagen had, stapte betrokkene na onze vaststellingen terug in zijn auto en vertrok. Wij konden hem echter snel intercepteren. Een proces-verbaal wegens het sturen tijdens een periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs werd opgesteld. Betrokkene legde opnieuw een positieve ademtest af en had nog 1,2 gram promille alcohol in zijn bloed. Ditmaal werd ook de auto die hij bestuurde, niet zijn eigen voertuig, ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang.
  • Een bestuurder veroorzaakte een verkeersongeval met stoffelijke schade op de Leuvensesteenweg te Mechelen. Hij reed hierbij een geparkeerde auto aan en pleegde daarop vluchtmisdrijf. Bij zijn aantreffen even later bleek betrokkene in staat van dronkenschap te verkeren. Hij weigerde een ademtest af te leggen, waarop een dokter werd gevorderd voor afname van een bloedproef. Daarna werd betrokkene ter ontnuchtering overgebracht één van onze doorgangscellen.
  • Twee bestuurders hadden elk 1,3 gram promille alcohol in hun bloed.

 

In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog twee bestuurders onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

  • Een van hen testte positief voor het gebruik van cannabis en cocaïne. Zijn rijbewijs kon echter niet ingetrokken worden, omdat hij geen houder van een rijbewijs is. Hierop werd de auto die hij bestuurde, niet zijn eigen voertuig, ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang.

     
  • Een bestuurder testte positief voor het gebruik van cannabis. Zijn rijbewijs kon echter niet ingetrokken worden, omdat dit nog bij de politierechtbank in Brussel ligt sinds mei 2018 na ook een periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs 15 dagen. Betrokkene moet echter nog een medisch herstelexamen afleggen, wat nog steeds niet is gebeurd. Zijn voertuig werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang. Hij zal nu opnieuw voor de politierechtbank gedaagd worden.

 

Vier bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een van hen had haar rijbewijs niet op zak, waarop haar auto ter plaatse ingehouden werd d.m.v. een stuurstang voor een periode van 6 uur.

 

Elf bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur:

  • Een onder hen is bovendien slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 12 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tussen 22 en 06 u tijdens een weekendnacht. Tevens hing er geen verplicht “L”-teken aan de achterruit.
  • Een onder hen is gedomicilieerd in Polen. Hij diende zijn boete van 189,02 euro onmiddellijk betalen.

 

Twee fietsers die zonder verlichting voor- en achteraan hun rijwiel reden, werden geverbaliseerd. Een onder hen gebruikte tevens al rijdend zijn smartphone, wat eveneens verboden is. Beiden kregen een set fietslichtjes van ons cadeau zodat ze toch nog hun weg veilig konden verderzetten, zonder gevaar voor zichzelf of andere weggebruikers.

 

Een auto werd onderschept waarin aan de voetruimte van de passagier rechts vooraan twee grote flessen lachgas lagen. Betrokkene had zelfs nog een ballon in zijn mond. Beide flessen werden in beslag genomen.

 

Een auto trok in Willebroek onze volle aandacht omdat de bestuurder ermee reed, zonder gebruik van de verlichting voor- en achteraan het voertuig. Bij interceptie bleek dat de 19-jarige bestuurder totaal geen houder is van enig rijbewijs.

 

Twee bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

Drie bestuurders werden geverbaliseerd daar de schouwing van hun voertuig reeds geruime tijd vervallen is.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels