Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 17 op 18 en van 18 op 19 maart 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 en van zaterdag 18 op zondag 19 maart 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone.

In totaal werden 1131 ademtests afgenomen. 40 bestuurders testten positief: 35 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 3 wegens drugs in verkeer en 2 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

Acht rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Twee bestuurders legden een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Beiden gaven toe enkele joints gerookt te hebben. Hierop werd bij hen telkens een speekselanalyse afgenomen.
  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens een cocktail van cocaïne, amfetamines en methamfetamines. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen.
  • Een bestuurder had 0,8 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij vertoonde ook uiterlijke tekenen van het gebruik van drugs. Een speekseltest toonde vervolgens aan dat betrokkene reed onder invloed van cannabis en cocaïne. Hij had tevens zijn rijbewijs niet op zak en moet dit nu onverwijld bij onze diensten inleveren. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs meteen in.  De auto die betrokkene bestuurde, niet zijn voertuig, werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van het rijbewijs van betrokkene.

    Hij is ook niet aan zijn proefstuk toe. Op 12/12/22 werd hij ook al geverbaliseerd wegens drugs in verkeer. En op 22/05/22 werd hij beboet wegens strafbare alcoholopname in verkeer én drugs in verkeer tegelijkertijd.

    Bovendien schond betrokkene nu voorwaarden, hem door een rechter opgelegd, nl. een verbod op het gebruik van alcohol en drugs. Tot slot had hij ook een gebruikershoeveelheid cannabis op zak. Deze werd in beslag genomen.
  • Een 20-jarige bestuurder had 1 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij vertoonde ook uiterlijke tekenen van het gebruik van drugs. Een speekseltest toonde vervolgens aan dat betrokkene reed onder invloed van cocaïne. Hij had evenmin zijn rijbewijs op zak en moet dit nu onverwijld bij onze diensten inleveren. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs meteen in.

    Bovendien is betrokkene nog maar een beginnend bestuurder. Zijn rijbewijs categorie B werd pas afgeleverd op 14/12/22. De auto die betrokkene bestuurde, niet eens zijn voertuig , werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van het rijbewijs van betrokkene.
  • Drie bestuurders hadden respectievelijk tweemaal 1,9 en 1,7 gram promille alcohol in hun bloed.

 

Elf bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen parkeerde zijn auto op de pechstrook van de R6, bij het opmerken van ons controledispositief. Bij interceptie bleek al snel waarom betrokkene liever geen politiecontrole wou. Hij had immers 1 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij krijgt nu ook nog een extra boete wegens het parkeren op een autoweg (overtreding tweede graad). Betrokkene is tevens ook hardleers. Op 03/07/21 werd hij ook al geverbaliseerd wegens strafbare alcoholopname in verkeer.

 

Een fietser reed in Mechelen in de Guido Gezellelaan al zwalpend in het midden van de rijbaan. Bij interceptie bleek duidelijk dat hij dronken was. Betrokkene legde een positieve ademtest af en had maar liefst 3,1 (!) gram promille alcohol in zijn bloed. Aangezien hij geen houder is van een rijbewijs, werd zijn fiets als beveiligingsmaatregel ingehouden voor een periode van 6 uur.

 

Twintig bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur:

  • Een onder hen was geen drager van haar rijbewijs en is hiervoor extra strafbaar. Hierop werd haar voertuig ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang gedurende een periode van 3 uur.

 

Een auto werd geïntercepteerd waarop een geschrapte kentekenplaat was aangebracht. Deze werd in beslag genomen wegens misbruik en zal worden overgemaakt aan DIV ter schrapping.

 

Een bestuurder van een bromfiets klasse B trachtte aan onze controle te ontkomen en vluchtte weg. Hij negeerde daarbij een verkeersbord C1 (verboden richting voor iedere bestuurder) in de 12-Apostelenstraat te Mechelen (overtreding derde graad). Bij interceptie bleek tevens dat betrokkene geen houder was van een rijbewijs categorie AM, vereist voor het besturen van een bromfiets klasse B.

 

Acht bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

Vijf auto’s werden onderschept waarvan de schouwing reeds geruime tijd vervallen was. Een reeds anderhalf jaar en een sinds 18/02/22. Bieden zullen gedagvaard worden voor de politierechtbank.

 

Een bestuurder werd beboet omdat zij haar 3 kinderen van respectievelijk 1, 3 en 5 jaar los op de achterbank vervoerde i.p.v. met een geschikt kinderbeveiligingssysteem.

 

Er werden tevens uitgebreide gerechtelijke controles uitgevoerd van personen en voertuigen. Hierbij werden 2 personen gearresteerd wegens het verkopen of het te koop aanbieden van verdovende middelen. Hun drugs werden in beslag genomen, evenals een som geld en het voertuig waarin beiden zich verplaatsten. Beide personen werden ter beschikking gesteld van het parket.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

Labels