Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 13 op 14 en van 14 op 15 oktober 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 en van zaterdag 14 op zondag 15 oktober 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone.

In totaal werden 1380 ademtests afgenomen. 38 bestuurders testten positief: 32 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 4 wegens drugs in verkeer en 2 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

Tien rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cocaïne. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen.
  • Twee bestuurders legden een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hen telkens een speekselanalyse afgenomen.
  • Een bestuurder reed onder invloed van cannabis. Op 06/07/23 verbaliseerden wij hem ook al, eveneens wegens drugs in verkeer met 15 dagen onmiddellijke intrekking rijbewijs.
  • Een bestuurder had maar liefst 3,3 (!) gram promille alcohol in zijn bloed. Hij was duidelijk dronken en wist het allemaal niet zo goed meer. Zo dacht hij om 03.15 uur dat het ongeveer 23.30 uur was... Bovendien testte betrokkene positief voor het gebruik van cocaïne. Hij gaf spontaan toe 3 lijntjes coke gesnoven te hebben in de loop van de nacht. Zelfs voor beide inbreuken apart zou zijn rijbewijs onmiddellijk worden ingetrokken voor 15 dagen.
  • Vijf bestuurders hadden respectievelijk 1,8 - 1,6 - tweemaal 1,5 en 1,4 gram promille alcohol in hun bloed.

 

In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog een elfde bestuurder eveneens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Hij kwam ons wel heel bekend voor. Op 07/10/23 -of net een week geleden- verbaliseerden wij betrokkene wegens strafbare alcoholopname én drugs in het verkeer met onmiddellijke intrekking rijbewijs. Hij weigerde toen een speekselanalyse af te leggen en verliet de plaats van controle nog voor een opgevorderde dokter ter plaatse kwam voor een bloedproef. Nu legde betrokkene een positieve ademtest af en weigerde hij een speekseltest af te leggen. Hij stapte vervolgens in zijn auto en reed weg, met een achtervolging van onze interceptieploegen tot gevolg. 

Betrokkene negeerde vervolgens een rood verkeerslicht en trachtte aan een onaangepaste snelheid onze interceptieploegen af te schudden. Hij gaf zich uiteindelijk gewonnen en legde vervolgens een speekseltest af die positief resulteerde voor het gebruik van cannabis. Zijn rijbewijs konden wij niet intrekken want dat ligt nog in ons commissariaat ingevolge de onmiddellijke intrekking van vorig weekend… De auto die betrokkene bestuurde, niet eens zijn eigen voertuig, werd weggetakeld en in beslag genomen voor onbepaalde duur.

 

Vijftien bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen verkeert in staat van herhaling. Op  26/06/22 werd hij ook al geverbaliseerd wegens dezelfde feiten.

 

Twaalf bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur:

  • Een onder hen had zijn identiteitskaart en rijbewijs niet op zak. Hierop werd zijn voertuig ter plaatse ingehouden voor een periode van 3 uur.
  • Een onder hen was hardleers. Op 03/04/22 kreeg hij ook al een boete wegens strafbare alcoholopname in verkeer, toen zelfs met dronkenschap.

 

Acht auto’s werden geïntercepteerd waarvan de schouwing reeds geruime tijd vervallen is.

 

Een bestuurder van een step werd geverbaliseerd omdat hij daarop 2 passagiers vervoerde, wat verboden is.

 

Een beginnend bestuurder, nog maar sinds 1 maand houder van zijn rijbewijs categorie B, werd beboet omdat hij flagrant het rode verkeerslichten had genegeerd.

                                               

Drie bestuurder legde een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels