Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 10 op 11 en op 12 februari 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 februari en op zondag 12 februari 2023 tijdens de namiddag en avond alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in onze politiezone.

In totaal werden 1470 ademtests afgenomen. 27 bestuurders testten positief: 21 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 6 wegens drugs in verkeer.

Negen rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen.
  • Een bestuurder, een 20-jarige jongeman, legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Betrokkene is tevens nog maar een beginnend bestuurder. Hij is nog geen 2 jaar houder van zijn rijbewijs categorie B.
  • Nog een bestuurder reed eveneens onder invloed van cannabis. Betrokkene is slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Er zat echter geen verplichte begeleider in het voertuig (wel een andere jongeman) en er hing geen verplicht “L”-teken aan de achterruit. Tot slot hing er in het voertuig een sterke geur van cannabis. Bij een grondige controle troffen wij vervolgens verpakt 4 gram cannabis aan. Deze werd in beslag genomen.
  • Een bestuurder testte positief voor het gebruik van cocaïne.
  • Een bestuurder reed onder invloed van cannabis én cocaïne. Wat hij spontaan erkende: in de loop van de avond rookte hij 2 joints en gisteren 3 joints. Eergisteren snoof hij maar liefst 10 lijntjes coke tijdens dezelfde nacht…
  • Een bestuurder reed met zijn auto in de Baroniestraat te Mechelen zonder brandende dimlichten en rode achterlichten. Vervolgens negeerde hij aan het kruispunt Baroniestraat - N16 de rode verkeerslichten. Bij interceptie namen wij al snel een sterke alcoholgeur waar. Betrokkene legde een positieve ademtest af en had 1,5 gram promille alcohol in zijn bloed.
  • Drie bestuurders hadden respectievelijk 2,5 (!) en tweemaal 1,7 gram promille alcohol in hun bloed.



In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog een tiende bestuurder onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Betrokkene reed onder invloed van cannabis. Hij had echter zijn rijbewijs niet op zak. Bij nazicht in onze bestanden bleek dat betrokkene reed tijdens een periode van verval van het recht tot sturen, hem opgelegd door de politierechtbank in Antwerpen. Dit verval loopt nog tot 22/02/23. Betrokkene is wel erg hardleers. Op 15/11/22 verbaliseerden wij hem ook al wegens drugs in verkeer. De auto die hij nu bestuurde - niet eens zijn eigen voertuig - werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang. Betrokkene zal nu opnieuw gedagvaard worden voor de politierechtbank.

 

Tien bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen slaagde er meermaals niet in om een geldige ademanalyse af te leggen. Hierop werd een dokter gevorderd voor afname van een bloedproef.
  • Een onder hen bestuurde een rechtsreeks uit Duitsland ingevoerde auto onder dekking van een handelaarsplaat waarvan de geldigheidsduur verstreken is sinds 31/12/22. Tevens was het voertuig nog niet verplicht geschouwd. De nummerplaat werd in beslag genomen wegens misbruik en zal teruggestuurd worden naar de Dienst Inschrijving Voertuigen ter schrapping. Betrokkene is echter niet aan zijn proefstuk toe. Op 26/06/22 verbaliseerden wij hem ook al wegens strafbare alcoholopname in verkeer. Tot slot is betrokkene ook nog maar een beginnend bestuurder.

 

Zeven bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur:

  • Een onder hen is eveneens een beginnend bestuurder.

 

Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Ook onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Er was tevens geen verplicht “L”-teken aan de achterruit bevestigd.

 

Nog een bestuurder, slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand, had geen verplichte begeleider bij zich in het voertuig. Naast hem zat een andere passagier, geen houder van enig rijbewijs. Ook hier was er geen verplicht “L”-teken aangebracht aan de achterruit. Betrokkene is niet aan zijn proefstuk toe. Op 11/06/21 werd hij ook al geverbaliseerd wegens dezelfde feiten.

 

Een bestuurder was totaal geen houder van enig rijbewijs. Hij is ooit wel houder geweest van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand, maar dat rijbewijs is reeds vervallen sinds 07/02/21. De auto die hij bestuurde - niet eens zijn eigen voertuig - werd ter plaatse geïmmobiliseerd. Betrokkene is wel erg hardleers. Recent, op 05/11/22, werd hij ook al geverbaliseerd wegens dezelfde feiten.

 

Negen auto’s werden onderschept waarvan de schouwing reeds geruime tijd vervallen was.

 

Een bestuurder, reeds meer dan een jaar officieel gedomicilieerd in België, werd geverbaliseerd omdat hij zijn voertuig nog steeds niet heeft laten inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen. Zijn auto is nog steeds voorzien van een Poolse originele nummerplaat, die nu werd verwijderd.

 

Tot slot werd een bestuurder beboet omdat hij zijn kindje niet vervoerde in een verplicht kinderbeveiligingssysteem. Het zat los in de wagen.

 

Acht bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels