Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 1 op 2 en van 2 op 3 maart 2024

Lokale Politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 en van zaterdag 2 op zondag 3 maart 2024 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone. 

In totaal werden 1039 ademtests afgenomen. 23 bestuurders testten positief: 19 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 1 wegens drugs in verkeer en 3 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

Zeven rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af voor het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Bovendien was hij slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking daarvan is het verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Tevens zat er geen verplichte begeleider in het voertuig en er hing geen “L”-teken aan de achterruit. Betrokkene had tevens zijn voorlopig rijbewijs niet op zak en is hiervoor extra strafbaar. Hij moet dit nu onverwijld bij onze diensten binnenleveren. In ieder geval gaat de periode van intrekking rijbewijs meteen in. Het voertuig van betrokkene werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs.
  • Een bestuurder reed onder invloed van cocaïne. Hij had tevens 1,2 gram promille alcohol in zijn bloed. Zelfs voor beide inbreuken apart zou betrokkene zijn rijbewijs onmiddellijk ingetrokken zijn. 
  • Een bestuurder testte positief voor het gebruik van cannabis en cocaïne. Hij had tevens 1 gram promille alcohol in zijn bloed. 
  • Een bestuurder reed onder invloed van cocaïne. Hij had eveneens 0,7 gram promille alcohol in zijn bloed. Betrokkene is wel erg hardleers. Op 10/09/23 werd hij ook al geverbaliseerd wegens strafbare alcoholopname in verkeer. Tevens had hij zijn rijbewijs niet op zak. Hij moet dit nu onverwijld binnenleveren. Verder hing er een tijdelijke Duitse nummerplaat op het voertuig, slechts geldig tot 09/02/24. Betrokkene had zijn auto tweedehands in Duitsland aangekocht en bleef maar met de vervallen Duitse nummerplaat rijden. Zijn auto werd door ons weggetakeld en in beslag genomen wegens niet verzekerd, niet ingeschreven bij DIV en niet geschouwd
  • Drie bestuurders hadden respectievelijk 2,1 en tweemaal 1,5 gram promille alcohol  in hun bloed. 


 

Vijf bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur.

 

Elf bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur:

  • Een onder hen had haar rijbewijs en identiteitskaart niet op zak. Zij gaf mondeling een identiteit maar die bleek niet te kloppen. Toen we haar daarmee confronteerden, gaf ze schoorvoetend toe dat ze zich voordeed als haar zus. Vervolgens kwam de aap uit de mouw: betrokkene was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking daarvan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Tevens zat er geen verplichte begeleider in het voertuig en hing er geen “L”-teken aan de achterruit. Tot slot bleek ook de schouwing van de auto vervallen sinds 22/11/23. Het voertuig werd ter plaatse ingehouden voor een periode van 3 uur.

 

 

Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tussen 22 en 06 uur tijdens een weekendnacht. Tevens hing er ook geen “L”-teken aan de achterruit.

 

Nog een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Ook hij mocht op dat ogenblik niet sturen en reed zonder begeleider en zonder “L”-teken aan de achterruit.

 

Acht voertuigen werden onderschept waarvan de schouwing vervallen was. Een van deze voertuigen betrof een vrachtwagen waarvan de keuring vervallen was sinds 26/09/23. Tevens kon de bestuurder geen geldige verzekering vertonen. Het voertuig werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot het vertoon van een geldig verzekeringsbewijs.

 

Twee bestuurders werden geverbaliseerd omdat ze hun gsm al rijdend gebruikten en een bestuurder werd beboet wegens het negeren van de rode verkeerslichten.

 

Vier bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de Lokale Politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan, en tijdens de nacht van zaterdag op zondag in het kader van de provinciale actie.  Dergelijke controles zullen, los van overkoepelende acties, ook in de nabije toekomst gevoerd worden. 

 

Labels