Persbericht: Extra politietoezicht bij start schooljaar

Volgende week gaan de schoolpoorten weer open. Vanaf 2 september heeft de politiezone Rivierenland extra aandacht voor het verkeer in de buurt van scholen zodat kinderen veilig de baan op kunnen. Samen met de gemeenschapswachten is de politie de eerste weken zichtbaar aanwezig op belangrijke kruispunten en aan de schoolpoort. De gemachtigde opzichters doen daarbij ook nog dagelijks toezicht aan de oversteekplaats nabij de school. De politie wil wie zich in het verkeer begeeft er vooral van bewust maken dat aangepast gedrag in de buurt van scholen noodzakelijk is. Daarom kondigt de politie ook aan dat er extra gecontroleerd zal worden. 

In de buurt van een school zijn autobestuurders best extra waakzaam en dienen ze hun snelheid aan te passen. Het parkeergedrag is ook een belangrijk aandachtspunt. Foutief parkeren kan zwakke weggebruikers hinderen en zelfs in gevaar brengen. Daarnaast moeten bestuurders bijvoorbeeld ook voldoende afstand houden als ze fietsers inhalen. In een fietsstraat is fietsers inhalen verboden. 

Ook de fietsers kunnen voor een veiligere verkeerssituatie zorgen. Ze kunnen best de veiligste route naar school nemen. Dat is niet altijd de kortste weg, maar een weg met oversteekplaatsen met verkeerslichten of toezicht. Fietsers moeten, net zoals bestuurders van gemotoriseerde voertuigen, ook handenvrij bellen. Een straat met verboden rijrichting geldt ook voor fietsers, tenzij een onderbord een uitzondering vermeld. Niet te vergeten, de fiets waarmee kinderen naar school rijden moet technisch in orde zijn. Dat is de eerste stap om veilig de weg op te gaan. 

 

Labels