28 februari - Verkeersveilige dag

Gisteren vond de verkeersveilige dag plaats. Op die dag wordt de zware kettingbotsing op de E17 van 27 februari 1996 herdacht, waarbij 10 doden en 56 gewonden vielen. Op deze dag focussen wij op snelheidscontroles, want overdreven snelheid is immers de grootste oorzaak van ongevallen op de Belgische wegen.

Op de verkeersveilige dag worden bestuurders die te snel rijden worden uit het verkeer gehaald, beboet en geconfronteerd met hun te hoge snelheid. Daarnaast is er aandacht voor andere verkeersovertredingen zoals rijden onder invloed van alcohol en drugs, het niet dragen van de veiligheidsgordel en worden de boorddocumenten gecontroleerd.

In totaal werden gisteren 6.462 voertuigen gecontroleerd waarvan 460 bestuurders een overtreding begingen (=7,12%). In Deinze werden 2.928 voertuigen gecontroleerd waarvan 221 bestuurders een overtreding begingen. In de Damstraat in Deinze werd de hoogste snelheid van 96 km/u gemeten (50 km/u toegestaan).

In Zulte werden 637 voertuigen gecontroleerd waarvan 31 bestuurders in overtreding waren. Op de Staatsbaan te Zulte, waar een snelheidslimiet van 70 km/u geldt, was de hoogst gehaalde snelheid 112 km/u.

In Lievegem werden 2.897 voertuigen gecontroleerd waarvan 208 bestuurders een overtreding begingen. De hoogst gehaalde snelheid hier was 102 km/u op de Grote Baan waar 70 km/u is toegestaan. 

We zien een stijging van het aantal bestuurders dat doorheen de jaren, vanaf 2015, gecontroleerd werden, desondanks zien wij een daling in het percentage bestuurders die in overtreding zijn.

Labels