Politiezone controleert op opgedreven bromfietsen

De politiezone Deinze-Zulte-Lievegem controleerde donderdagmorgen 2 februari op verschillende plaatsen in Deinze bromfietsen om na te gaan of deze reglementair in orde waren. Vier bleken er opgedreven.

ctl BF

Tijdens deze controleactie die startte om 07u werden 15 bromfietsen ‘op de rollen gezet’ om na te gaan of deze niet opgedreven waren. Daarbij gebruikte de politie een curvometer, een toestel met rollen, om zo opgedreven bromfietsen uit het verkeer te halen.

Uiteindelijk bleken dat vier bromfietsen te zijn. In afwachting van de regularisatie wordt hun bromfiets voorlopig voor 30 dagen geïmmobiliseerd.

Daarnaast kregen drie bestuurders een proces-verbaal van waarschuwing omdat hun bromfiets niet conform was (andere uitlaat,…).

Waarom je je bromfiets niet mag opdrijven



Een bromfiets klasse A mag maximaal 25km/u rijden, een bromfiets klasse B maximaal 45km/u.  Kan de bromfiets sneller dan 45 km/h rijden, dan valt hij in de categorie motorfiets. Een bromfiets waarbij de maximaal haalbare snelheid is ‘opgedreven’ voldoet niet meer aan de eisen van het technisch reglement en de bestuurder begaat een overtreding op gebied van de inschrijving van het voertuig.  Opgefokte bromfietsen zorgen tevens voor verkeersonveilig gedrag en voor geluidsoverlast.

Gevolgen



Wie met een opgefokte bromfiets rondrijdt, begaat heel wat overtredingen:

  • Een opgefokte bromfiets is niet meer geldig verzekerd. Bij een verkeersongeval riskeert de bromfietser dan op te draaien voor de kosten. De verzekering kan de kosten die aan de tegenpartij moeten uitbetaald worden, verhalen op de bestuurder van de opgedreven bromfiets. Zeker wanneer er gewonden vallen bij het ongeval, kunnen deze kosten hoog oplopen.  In geval van minderjarige overtreders zijn het dan de ouders die hiervoor opdraaien ...
  • Daarenboven heb je voor het besturen van een bromfiets klasse B een rijbewijs categorie A3 nodig indien je geboren bent na 14/02/1961. Voor het besturen van een motorfiets heb je ook een rijbewijs nodig, geldig voor die categorie van motorvoertuigen. Indien je een opgedreven bromfiets bestuurt en je bent niet in het bezit van een geldig rijbewijs, stuur je zonder houder te zijn van een geldig rijbewijs.
  • Een motorfiets moet ingeschreven zijn en de aan de motorfiets toegekende nummerplaat moet op het voertuig aangebracht zijn. Vermits je een niet goedgekeurde (opgedreven) bromfiets bestuurt, kan dat voertuig niet ingeschreven worden. Bijgevolg bega je een overtreding op het gebied van de inschrijving.
  • Om met een motorfiets op de openbare weg te mogen rijden moet je minstens 18 jaar oud zijn.
  • Met een motorfiets mag je niet op het fietspad rijden.

Welke straffen staan er op het opdrijven van bromfietsen?

Indien blijkt dat een bromfiets is opgedreven, dan kan de politie deze voor maximaal 30 dagen 'opleggen' in opdracht van het parket. Dit betekent dat de bestuurder gedurende 30 dagen niet met die bromfiets mag rijden (wel met een andere). De bromfiets kan tijdens deze periode afgehaald worden met aangepast vervoer (aanhangwagen en/of bestelwagen) om te worden geregulariseerd door een erkend bromfietsdealer/ - hersteller. Na de regularisatie, en ten vroegste na 30 dagen, volgt de eindcontrole. Bij goedkeuring mag de bromfiets opnieuw op de openbare weg worden gebruikt.

De politie stelt verder een proces-verbaal op van de overtredingen. Het gevolg dat hieraan gegeven wordt is afhankelijk van verschillende factoren zoals de leeftijd van betrokkene, de behaalde snelheid, de begane inbreuken, het 'verleden' van betrokkene,...

Labels