Bij 1 op 8 letselongevallen neemt de dader de vlucht

Op 10 jaar tijd is het aantal vluchtmisdrijven in ons land met 9% toegenomen. In totaal is bij 1 op de 8 letselongevallen sprake van vluchtmisdrijf. Elke week gebeuren er zo bijna 100 ongevallen met vluchtmisdrijf. Steeds vaker worden de daders wel gevat. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Vias institute.

Politie

92 ongevallen met vluchtmisdrijf elke week 

In 2023 gebeurden er 4799 letselongevallen waarbij de dader achteraf vluchtmisdrijf pleegde. Op 10 jaar tijd is er zelfs een stijging met 9% (van 4400 in 2014 naar 4799 in 2023). Elke week zijn er in ons land dus 92 ongevallen met gewonden of doden waarbij de dader de vlucht neemt! Daarbij kwamen vorig jaar 19 personen om het leven en raakten 5266 anderen gewond. 

Helft van de slachtoffers zijn fietser of voetganger 

1716 slachtoffers waren onderweg met hun fiets en 940 te voet toen ze slachtoffer werden van vluchtmisdrijf. Daarmee maken ze iets meer dan de helft uit van alle slachtoffers van vluchtmisdrijven. In totaal is zelfs 22% van alle voetgangers die gewond raken in ons verkeer een slachtoffer in een ongeval met vluchtmisdrijf. 

Op elk moment van de dag 

Ongevallen met vluchtmisdrijf komen verhoudingsgewijs ongeveer even vaak voor overdag (13% van alle letselongevallen) als ’s nachts (16% van alle ongevallen). In absolute cijfers zijn er zelfs meer ongevallen overdag dan ’s nachts. 

Vluchten loont niet! Steeds meer daders gevat. 

Op basis van cijfers van de politie en het Belgisch gemeenschappelijk waarborgfonds blijkt dat de daders ook steeds vaker gepakt worden. Waar er in 2014 nog 24,5% van de ongevallen met vluchtmisdrijf onopgelost bleven, bleek dat in 2022 (meest recente cijfer) nog in 13,7% van de ongevallen zo. De pakkans is de laatste jaren zeker toegenomen omdat er onder andere meer camera’s in de publieke ruimte staan, waardoor daders makkelijker opgespoord kunnen worden. Die camera’s staan vaker in stedelijke gebieden. Sowieso gebeuren er meer ongevallen met vluchtmisdrijf in stedelijke omgeving (17,5%) dan in landelijk gebied (7,4%) 

Zware straffen 

De straffen voor vluchtmisdrijf zijn niet min. Bij een ongeval zonder gewonden riskeert de dader een gevangenisstraf van 15 dagen tot zes maanden en een geldboete tussen 1.600 en 16.000 euro. Daarnaast kan de rechtbank nog beslissen een rijverbod op te leggen van acht dagen tot vijf jaar. Wanneer een slachtoffer van vluchtmisdrijf daarentegen gewond geraakt, of in het slechtste geval overlijdt, dan gelden er nog zwaardere straffen. Dan riskeert de dader een gevangenisstraf van 15 dagen tot 4 jaar en/of een boete van 3.200 tot 40.000 euro. In dit geval kan er ook worden beslist een levenslang rijverbod op te leggen. Daarnaast zorgt recidive, binnen 3 jaar minstens 2x keer vluchtmisdrijf plegen, voor een dubbele boete en een rijverbod van minimaal vijf jaar. 

Conclusie

Vluchtmisdrijf komt de laatste jaren steeds vaker voor. Vaak zijn kwetsbare weggebruikers slachtoffer ervan. Uit eerder onderzoek is duidelijk dat vaak de daders van vluchtmisdrijf rondreden onder invloed of niet in orde waren met hun papieren (rijbewijs of verzekering). Jaar na jaar worden echter meer zaken van vluchtmisdrijf opgelost. Na een ongeval wegvluchten, zelfs als je in shock bent, is nooit een goede oplossing. De sancties zijn de laatste jaren fors verzwaard (tot zelfs een mogelijke gevangenisstraf van 4 jaar), maar het is vooral je morele plicht om iemand in nood hulp te verlenen.

Bron: Vias Institute 

Labels