Phishing, 't zit in de details!

In het kader van de cyber security month zetten we graag de nieuwe campagne van Febelfin in de kijker. Vaak kan één klein detail het verschil maken of je al dan niet zorgeloos verder kan surfen. Check dus altijd de URL van de website, voordat je erop klikt!

Safe on web

Phishing verwijst naar frauduleuze e-mails die de ontvangers ervan misleiden om hun persoonlijke, financiële of veiligheidsinformatie te delen.

Hoe werkt het?

Oplichters sturen e-mails die zeer goed gelijken op de briefwisseling van echte bedrijven. De logo's, lay-out en toon van originele bedrijfsmails worden nagebootst. Ze hanteren een taalgebruik die een zekere urgentie uitstraalt. Ze laten uitschijnen dat er boetes zullen komen als er niet op de e-mails geantwoord wordt. Ze kunnen eveneens vragen om een bijlage te downloaden of een link aan te klikken in de e-mail. 

Cybercriminelen baseren zich op het feit dat mensen bezig zijn, op het eerste gezicht lijken deze frauduleuze e-mails echt te zijn. Bijgevolg zullen ontvangers hetgeen erin vermeld staat ernstig nemen en er gevolg aan geven.

Wat kan je doen?

  • Update regelmatig je software, waaronder verschillende browsers, het antivirusprogramma en het besturingssysteem.
  • Wees bijzonder waakzaam als de e-mail je om gevoelige informatie verzoekt (bv. het paswoord van onlinebankrekening). Een echte bank zal enkel veilig met jou communiceren via jouw onlinebankrekening.
  • Bekijk de e-mail nauwkeurig: controleer op onregelmatigheden en zaken die geen steek houden.
  • Ga op zoek naar kleine verschillen in het adres van de verzender: een nul kan op een 'o' lijken.
  • Ga met de muis over het adres van de verzender en bekijk de werkelijke verzender: vergelijk indien mogelijk het adres van de verzender met eerdere echte berichten van uw bank.
  • Controleer op slechte spelling en grammaticale fouten.
  • Antwoord niet op een verdachte e-mail, maar stuur de e-mail in plaats daarvan door naar uw bank door het adres zelf te typen.
  • Klik niet op de link of download de bijlage niet, maar typ het adres in je browser.
  • Pas op wanneer je een mobiel toestel gebruikt. Het kan moeilijker zijn om een poging tot phishing op een telefoon of tablet te herkennen. Het is niet mogelijk om met de muis over een verdachte link te gaan, terwijl het kleinere scherm ervoor zorgt dat het moeilijker is om duidelijke fouten op te merken. Als het om een valse e-mail gaat, meld dit dan aan jouw bank – alle bedrijven willen graag op de hoogte zijn van dergelijke oplichtingspraktijken. Wanneer je twijfelt, bel dan eveneens naar jouw bank.
  • Als je denkt dat het om een valse e-mail gaat, meld dit dan via verdacht@safeonweb.be en ga niet verder in op de frauduleuze e-mail.

Toch slachtoffer? Contacteer zo snel mogelijk je bank en doe aangifte in één van onze commissariaten.

Labels