Lancering nieuwe drone - DJI M350 RTK

Ter vervanging van onze drone type DJI Matrice 600 werd op 31 juli ons nieuw toestel DJI M350 RTK geleverd. Dit toestel is het vlaggenschip op de dronemarkt en is het resultaat van 5 jaar innovatie sinds de aankoop van ons eerste toestel. De nieuwe drone heeft een waarde van € 30 000. De eerste vlucht ging gisteren door op de rommelmarkt in Grammene.

drone

 Praktische informatie toestel

Het nieuwe toestel vliegt bij regenweer en bij windvlagen tot 5 beaufort (dit kon het vorige dronetoestel niet).  De camerasystemen zijn “all-in-one” ingebouwd. Dit wil zeggen dat de piloten niet meer hoeven te landen om te wisselen tussen warmte- en zoomcamera. De warmtecamera zorgt ervoor dat we automatisch mensen kunnen zoeken op basis van de lichaamswarmte. Het is mogelijk om de camera op die manier in te stellen dat hij op zoek gaat naar lichaamswarmte tussen de 36 en 42 graden.

Het toestel is ook compacter dan het vorige toestel en biedt meer mogelijkheden. Zo is het o.a. uit te breiden met zoeklichten en luidsprekers. Daarbovenop is er nu een nachtcamera ingebouwd. Het toestel ontwijkt automatisch obstakels (handig bij bijv. nachtvluchten om elektriciteitskabels te ontwijken). Daarnaast heeft het toestel een anti-storingssysteem aan boord om geen invloed te hebben van ongewenste signalen die van buitenaf komen.

Het toestel kan met twee personen worden bediend wat de veiligheid ten goede komt. Eén iemand fungeert als piloot en één iemand als waarnemer (bediening van de camera). De beelden kunnen via streaming worden door gestuurd naar een commandopost (bijv. tijdens evenementen).

Dronepiloten

Onze piloten worden opgeleid tot de hoogste klasse namelijk klasse 1 waarbij we met het toestel wettelijk gezien tot 120 meter hoog kunnen vliegen en een afwijkende hoogte kunnen aanvragen aan de luchtvaartautoriteiten.

In onze politiezone zijn er momenteel drie personen dronepiloot. Zij moesten eerst verplicht een aantal theorielessen volgen. Daarna startten de praktijklessen. In het kader van deze praktijklessen werd eveneens een trainingstoestel aangekocht om de vlieghandelingen te blijven onderhouden. Tot op heden gaan de trainingen door op een uitgerust trainingsveld. Vier collega’s staan op de wachtrij om de opleiding tot dronepiloot aan te vatten.

Succesverhalen drone

In de voorbije vijf jaar heeft onze drone meer dan zijn diensten bewezen. Zo werd hij steeds ingezet tijdens de grote evenementen in onze politiezone zoals Beauville, wielerwedstrijden, … Daarnaast kon de drone zorgen voor het vatten van gauwdieven in het centrum van Deinze, het terugvinden van een vermiste persoon in de Brielmeersen, helpen bij het terugvinden van weggelopen kinderen tijdens de drukke zomermaanden, diverse keren werd er bijstand geleverd aan de brandweer en hij bood ook bijstand aan onze dienst Lokale Recherche  bij het oprollen van diverse cannabisplantages.  

 

Labels